• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajinci bi da Železaru dele sa državom

Ukrajinska kompanija Donjeck stil grupa predložila je model konzorcijuma za Železaru Smederevo, a odgovor očekuje do kraja nedelje.

Donjeck stil je predložio osnivanje konzorcijuma, tako što bi Ukrajinci obezbedili sirovine po povlašćenim cenama i tržište, dok bi država morala da remontuje drugu peć, a dobit bi se delila, rekli su agenciji FoNet dobro obavešteni izvori u fabrici.

Početkom nedelje održan je sastanak kod ministra ekonomije Nebojše Ćirića, kojem su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef vladine Radne grupe za Železaru Smederevo Dušan Nikezić, predstavnici Železare Smederevo i ukrajinske kompanije Donjeck stil grupa, rečeno je FoNetu.

U slučaju da srpska strana prihvati ovakav predlog, remont druge visoke peći bi mogal da se uradi za dva do tri meseca, a Ukrajinci bi u roku od dva meseca počeli da dopremaju sirovine, koks i ugljenu prašinu.

Ukoliko bi došlo do dogovora, ovakav sistem bi trebalo da počne da funkcioniše do septembra, sa planiranom proizvodnjom od oko 100.000 tona gvožđa, što bi, kako se procenjuje, poslovanje srpske strane dovelo do nule, "eventualno do malog plusa".

FoNetovi sagovornici su saglasni da bi i to bio dobar posao, koji bi obezbedio sadašnji nivo zarada i ispunjenje obaveza prema državi.

Da li će do ovakvog dogovora i doći, trebalo bi da bude poznato već narednih dana ali je velika prepreka što još uvek nije konstituisana izvršna vlast.

Aktuelna tehnička vlada po drugi put je produžila rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru za još tri meseca, do 10. septembra, jer nije bilo ponude za kupovinu.

Donjeck stil je jedna od tri kompanije koje su dostavile svoje prijave za učešće na tenderu za strateškog partnera.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, kada ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od kompanije Ju-Es Stil, koja je zbog gubitaka zadržala samo železaru u Košicama.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image