• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad će struja poskupeti reći će nova vlada

Ne može se precizno reći da li će se cena električne energije u Srbiji u narednom periodu povećati, kaže savetnik premijera Cvetkovića za energetiku.

O tome raspravljati nova Vlada Srbije. Oko svih cena pa i cene struje, moraće da bude angažovana vlada, regulatorna tela i Narodna banka Srbije - svi koji se bave makroekonomskom politikom, rekao je Petar Škundrić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković podsetio je da studija Svetske banke, objavljena pre šest meseci, predviđa poskupljenje struje u Srbiji, tokom naredne tri do četiri godine, između 40 i 80 procenata.

Marković je ukazao da od oktobra cena struje prelazi u nadležnost regulatorne Agencije za energetiku i da će ta agencija, u skladu sa određenom metodologijom i u saradnji sa EPS-om, davati predlog cene električne energije.

Prema rečima Markovića, cena struje u Srbiji je najniža u regionu, što EPS-u znatno umanjuje prihode za investicije.

Navodeći da EPS-u nedostaje između 500 i 600 miliona evra za investicije u izgradnju proizvodnih kapaciteta, on je podsetio da je od 2000. do 2005. godine ta kompanija iz sopstvenih sredstava investirala oko 200 miliona evra godišnje, a od 2005. do 2011. oko 500 miliona evra uglavnom u revitalizacije postojećih postrojenja.

Marković je naglasio da bez investiranja u elektroenergetski sektor, nema pokretanja domaće privrede i otvaranja novih radnih mesta jer je od ukupnih investicija EPS-a 50 odsto sredstava odlazilo za finansiranje radova koje su izvodile domaće kompanije.

Generalni direktor EPS-a je rekao da je stepen naplate električne energije iznad 90 procenata i da socijalno ugorožene kategorije potrošača plaćaju nižu cenu struje i da će takav trend biti nastavljen u budućnosti.

Trenutna cena električne energije u Srbiji je oko pet evro centi za kilovat čas.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image