• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udovički: Prvo smanjenje budžetske potrošnje

Regionalna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Kori Udovički smatra da bi prvi zadatak nove Vlade Srbija trebalo da bude smanjenje budžetske potrošnje.

"Prvo, budžetska potrošnja mora da se smanji. Kurs kliza i kamate su skočile, pa je privredi još skuplje da se zadužuje kod banaka, zato što smo počeli neumereno više da trošimo nego što imamo para", rekla je Udovički u intrvjuu za "Press."

Ona je ukazala da se ne može samo štednjom izaći iz krize i dugova i da se mora jačati proizvodnje jer se samo tako mogu otvarati nova radna mesta.

"Za to, nažalost, nema mnogo brzih mera. Ono što bi relativno brzo moglo da poboljša situaciju jeste da država prestane da smeta privredi u mnogo čemu. Privreda je veoma opterećena što sad ni država više ne plaća, a i raznim dozvolama, taksama, ograničenjima, nelojalnom konkurencijom... Država mora bolje da se uredi - kad je već skupa, nek bar dobro radi", smatra Udovički.

Prema njenim rečima, političari treba da razgovaraju sa privrednicima i stručnjacima i u takvom razgovoru bi trebalo odrediti zajedničke prioritete.

"Naravno, privrednici bi najradije da odnekud dobiju pare. Para nema, ali ima mnogo toga što bi privredi pomoglo da je država bolje organizovana", dodala je ona.

Udovički smatra da je apsolutno nemoguće da Srbija nastavi da i dalje više troši nego što proizvodi i da se svako novo zaduživanje ili ono što nam pristigne od privatizacije, recimo "Telekoma", mora ulagati u jačanje privrednog kapaciteta.

"Potrebni su razumevanje i dogovori na svim nivoima i spremnost nove vlade da se ono što je započeto i uradi. Bez takvog dogovora rezultati vlade će biti toliko slabi da će političari platiti ogromnu cenu. Već su ovi izbori pokazali koliko su građani nezadovoljni", kazala je Udovički.

Na pitanje kako u ovakvim uslovima uopšte možemo da očekujemo investicije, Udovički je odgovorila da "gaji jedan optimizam pod pretpostavkom da vlada okrene list", da se krene u istinski razgovor i sa potencijalnim investitorima i sa postojećim privrednicima, da se osmisle politike koje prosto zahtevaju da se zavrnu rukavi, da se bolje radi.

"Da se krene odlučno na korupciju... Pod tim uslovima mi imamo prednost zato što je naš kurs klizni, dok mnoge članice EU drže fiksni kurs i zato što je kod nas stasala jedna nova industrija malih preduzeća. Ona tek počinje da se vidi, ali je puna energije i izdržljivosti. I ako se sa njima krene u saradnju i omogući im se da investiraju, tu onda postoje šanse za zaradu i napredak", kazala je Udovički.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image