• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinari traže svoje ministarstvo

Građevinska industrija bi u novoj vladi morala da ima zasebno ministratsvo, umesto da spada u nadležnost nekoliko, traži granski sindikat.

Sindikat predlaže formiranje ministarstva za građevinu koje bi preuzelo nadležnosti dosadašnjih koja su bila zadužena za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i infrastrukturne projekte.

Takođe, od nove vlade se traži hitna izrada strategije razvoja građevinarstva Srbije kako bi se što više uposlila domaća preduzeća u zemlji i inostranstvu

Strategija bi trebalo da obuhvati hitne mere za uposlenost domaćih građevinskih preduzeća, partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa inostranim kompanijama, a ne status podizvođača.

Treba obezbediti da tedderi ne isključuju domaće firme te da inostrane kompanije povere srpskim preduzećima najmanje 50 odsto vrednosti ugovorenih radova i poveravanje poslova kompanijama koje poštuju Granski kolektivni ugovor i legalno zapošljavaju radnike.

"Siva ekonomija" i rad na crno kao nelojalna konkurencija značajno i posebno opterećuju građevinarstvo Srbije i preduzeća koja posluju u legalnim tokovima.

Sindikat zahteva i usvajanje zakona o osiguranju od nesrećnih slučajeva i povreda na radu, izmene i dopune Zakona o radu kako bi se sprečio rad "na crno".

Predlaže se i ograničenje prekovremenog rada na godišnjem nivou od 200 časova i smanjenje broja radnih sati u preraspodeli u radnoj nedelji, sa 60 na 54 sata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image