• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gazda Voda Vrnjci ne mari za sud

Manji akcionari i inostrani investitori Vode Vrnjci optužili su većinskog vlasnika i Upravnog odbora kompanije da izbegavaju utvrđivanje legalnosti poslovanja.

"Upravni odbor jednostavno je odbio da izvrši pravosnažnu odluku suda, koji je utvrdio kako treba da izgleda dnevni red Skupštine akcionara, očigledno ne želeći da se suoči sa posledicama svojih aktivnosti", izjavila je agenciji Beta zastupnik stranog investitora ZAAB Grup (Group) Marija Tasić.

Sporna skupština, koja nije održana po dnevnom redu koji je utvrdio nadležni Privredni sud u Kraljevu, nego po dnevnom redu koji je izabrao većinski akcionar, firma Ekstra-PET, okončana je u petak uveče.

Prema sudskom rešenju u koje je Beta imala uvid, kompaniji "Voda Vrnjci" je bilo sudski naloženo da u dnevni red skupštine akcionara uvrsti i tačke u kojima bi se odlučivalo o pokretanju postupaka za utvrđivanje odgovornosti većinskog akcionara zbog umanjivanja imovine preduzeća u korist tog istog većinskog akcionara i sa njim povezanih lica.

"Grupacija ZAAB ulaže u više od 20 zemalja sveta, ali se još nije suočila sa ovakvim izigravanjem jedne sudske odluke", rekla je Tasić i dodala da "odgovorni mogu da očekuju krivične prijave i druge mere".

Kako je navela, Voda Vrnjci je preduzeće sa očiglednim potencijalom da se pretvori u lidera na regionalnom tržištu, ali to ne ide "zajedno sa nezakonitim izvlačenjem profita iz preduzeća, odsustvom bilo kakve kontrole, sumnjivim kupovinama vila na Dedinju, a istovremeno i sa vrlo niskim zaradama zaposlenih".

Drugi akcionari takođe svedoče o kršenju zakona na Skupštini akcionara.

"Generalni direktor Radovan Simović tvrdio je na Skupštini da njihov pravni zastupnik nije dobio sudsko rešenje, ali je odbio da razgovara telefonom sa nadležnim sudijom Danijelom Dukić, koja je u telefonskom razgovoru obavestila akcionare da 'u sudskim spisima postoji dokaz' da je Voda Vrnjci primila to rešenje", rekao je Beti akcionar Milan Kokunešoski.

Kokunešoski je rekao da je direktor odbio da "dođe do rešenja za koje je tvrdio da ga nema, na primer da pošalje punomoćnika u susedno Kraljevo, udaljeno pola sata, i jednostavno podigne tu odluku u Privrednom sudu".

"Bez obrazloženja je odbačen predlog da se skupština prekine, a zatim nastavi kad Voda Vrnjci pribavi rešenje suda za koje tvrdi da ga nije dobila. Mali akcionari su onda uručili jedan primerak tog rešenja predsedavajućem skupštine Vanji Milić, koja je međutim rekla da za nju taj dokument ne postoji", kazao je punomoćnik nekoliko malih akcionara Dragan Kresojević.

Predstavnici Ekstra-PET-a i uprave Vode Vrnjci nisu bili dostupni za razgovor.

U Osnovnom sudu u Kraljevu je za ponedeljak zakazano saslušanje direktora Vrnjaca Radovana Simovića, nezavisno od događaja na skupštini akcionara, zbog sumnje da je zloupotrebio ovlašćenja u privredi, saznaje Beta u sudskim izvorima.

Voda Vrnjci je treći najveći proizvođač mineralne vode u Srbiji, koji kontroliše između 18 i 20 odsto domaćeg tržišta.

Kompanije je privatizovana 2005. godine, kada je 52,4 odsto kapitala na licitaciji kupio proizvođač plastičnih boca Ekstra-PET, u vlasništvu dve malo poznate kiparske firme.

Dugogodišnji direktor Ekstra-PET-a Radovan Gobeljić i njegov sin Zvonko u javnosti se predstavljaju kao vlasnici Ekstra-PET-a.

Zvonko se u javnosti pominjao i kao vlasnik beogradskog Hempra, bečke firme Elim i srpske Eltim, kao i subotičke Birografike i preduzeća Autosrbija.

Drugi Radovanov sin, Ljubinko Gobeljić, nedavno je izdržao
petogodišnju kaznu zatvora kao jedan od aktera kriminalne afere "Jotkina grupa".

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image