• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestle: Sladoled iz Srbije za EU

Nestle fabrika sladoleda u Staroj Pazovi će do kraja godine izvesti 1,8 miliona litara sladoleda na tržište Evropske unije, izjavio je generalni direktor Nestlea u Srbiji i Crnoj Gori, Ansgar Borneman.

On je agenciji Beta kazao da je izvoz sladoleda u EU startovao početkom 2012. godine i podsetio da je fabrika u Staroj Pazovi prva u Srbiji dobila dozvolu za izvoz mlečnih proizvoda na tržište Unije.

Prema njegovim rečima, dobrim izvoznim rezultatima najviše je doprinela proizvodnja novog sladoleda za decu "pirulo džangli" (Jungly), pošto je Stara Pazova jedna od dve fabrike u okviru Nestlea u kojoj se taj sladoled proizvodi za celo evropsko tržište.

Borneman je istakao da ta fabrika proizvodi novi sladoled za tržišta Italije, Francuske, Švajcarske, Grčke i Rumunije, a zahvaljujući dobrim rezultatima, u martu je doneta odluka da se iz Srbije snabdeva i špansko tržište, provobitno dodeljeno fabrici u Poljskoj.

U fabrici u Staroj Pazovi, prema njegovim rečima, proizvodice se i "kit ket" (Kit Kat) i "neskvik" (Nesquik) sladoledi u kornetu za rusko tržište.

"Činjenica da smo u Srbiji ostvarili dvocifreni rast prošle godine i taj trend nastavili i ove godine, govori u prilog našem odličnom poslovanju u zemlji", rekao je direktor Nestlea za Srbiju i Crnu Goru.

To je omogućilo, istakao je Borneman, da fabrika sladoleda u Staroj Pazovi postane prepoznatljiva u okviru Nestle sistema i dobije nove izvozne poslove.

Borneman je istakao da je proizvodnja sladoleda jedan od pokretača rasta Nestleovog poslovanja u Srbiji i regionu i da fabriku u Staroj Pazovi u okviru Nestlea vidi kao jedan od stubova za razvoj poslovanja
u Evropi u kategoriji sladoleda.

"Jedan od razloga za to je i što je potrošnja sladoleda u Srbiji i regionu mala u poređenju sa Evropom. U Srbiji je godišnja potrošnja od dva do tri litra sladoleda, a dok je evropski prosek sedam litara",
naveo je on.

Boreman je kazao da će do kraja avgusta biti donete odluke o proizvodnji za sledeću godinu i izrazio očekivanje da će u Staroj Pazovi ponovo biti pokrenuta proizvodnja nekog od novih sladoleda za
evropsko tržište.

Nestle je 2005. godine preuzeo fabriku sladoleda u Staroj Pazovi, u okviru kupovine grčke Delte. Tada je najveći deo proizvodnje bio namenjen srpskom tržištu, zatim je počeo izvoz u zemlje bivše Jugoslavije, a sada je proširen i na tržište EU.

Nestle je najveća svetska prehrambena kompanija, sa sedištem u Švajcarskoj koja ima oko 330.000 zaposlenih. Kompanija je u 2011. godini imala prihod od prodaje od 84 milijarde švajcarskih franaka i
profit od 9,5 milijardi.

U Srbiji Nestle zapošljava oko 700 ljudi i pored fabrike u Staroj Pazovi ima i fabriku kulinarskih proivoda u beogradskom naselju Surčin.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image