• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suša “kosi” rod kukuruza

Suša i visoke temperature nepovoljno utiču na zasade kukuruza u Srbiji pa će biti loši prinosi ove poljoprivredne kulture.

Rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Dorđe Jocković je agenciji Beta rekao da u ovoj godini imamo jako lošu vremensku situaciju, što je trajno oštetilo mnoge biljke i ugrozilo normalnu oplodnju kukuruza, tako da će i rod u ovoj godini biti vrlo
skroman.

"Imali smo malo zimskih padavina, jer je od oktobra do marta palo za 30 odsto manje padavina od višegodišnjeg proseka. U junu je temperatura bila za 3,3 stepena veća od višegodišnjeg proseka, a
količina padavina bila je tri puta manja", rekao je Jocković.

Dodao je da je, pored izuzetno visoke temperature i izuzetno malo padavina, poslednjih dana duvao i snažan vetar koji je isušio i to malo vlage u zemljištu, tako da se posledice jasno vide na kukuruzu.

"Ovakvih njiva, nažalost, ima pogotovo u centralnoj i južnoj Srbiji, ali i u Vojvodini, gde je donje lišće potpuno odumrlo i ako i padne kiša ovi listovi su izgubljeni za formiranje konačnog prinosa",
rekao je Jocković.

Prema njegovim rečima, situacija je ista u čitavom region jugoistočne i srednje Evrope, pa čak i u svetu, tako da će biti vrlo skroman rod.

"Koliko će rod biti skroman zavisiće od narednog perioda, ali je već sada izvesno da će biti veliki broj jalovih biljaka i da će biti losa oplodnja, jer su biljke sada u jednom od najkritičnijih
perioda za formiranje konačnog prinosa. Sve zajedno, jako je loša situacija i ne možemo se nadati dobrim prinosima u ovoj godini", rekao je Jocković.

U Srbiji je ove godine kukuruz posejan na površinama od oko 1,3 miliona hektara, dok je prošle godine posejano oko 1,25 miliona hektara.

Prosečan prošlogodišnji prinos je zbog suše iznosio oko 4,5 tona po hektaru, a pre dve godine je bio šest tona po hektaru.
(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image