• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ukida regres u državnim firmama?

Postoji mogućnost da nova vlada ukine regres kako bi uštedela milijarde dinara, odnosno da bi taj novac uložila u investicije.

Nova vlada razmišlja da ukine regres u javnom sektoru kako bi uštedela više milijardi dinara, saznaje "Kurir".

Izvor lista navodi kako je plan da se taj novac usmeri na investicije.

"To su samo ideje, a da li će to da se desi, zavisi od mnogo faktora"; kaže on.

O kojoj sumi je reč, najbolje ilustruje podatak da će osam javnih preduzeća ove godine na ime regresa isplatiti 1.056.207.545 dinara.

Ekonomista Nikola Tasić smatra da bi bilo mnogo pametnije da se milijarda dinara uloži u investicije nego da se taj novac iz budžeta odlije na regres za godišnji odmor.

"Pitanje je šta država želi, da li da kupuje socijalni mir ili da se novac iz budžeta ulaže u investicije. Nova vlada će valjda imati nov socijalni program i trebalo bi videti ko treba da prima socijalnu pomoć, a ne da se sredstva iz budžeta prelivaju na socijalu na razne načine", kaže Tasić.

To što bi uskoro u državnom budžetu moglo nestati para za penzije, lečenje i slično, nije prepreka da se hiljadama zaposlenih u javnom sektoru isplaćuje regres koji, u zavisnosti od kolektivnih ugovora, iznosi od nekoliko stotina dinara pa do jedne prosečne zarade u preduzeću.

Među javnim preduzećima najizdašniji su Aerodrom "Nikola Tesla", "Srbijagas" i "Skijališta Srbije", dok su Telekom Srbija sa svega 1.200 dinara i PTT Srbija s 2.400 dinara regresa najskromniji.

Svakom zaposlenom na Aerodromu "Nikola Tesla" pripašće po 75.600 dinara, a u "Srbijagasu" će kao regres za godišnji odmor ove godine biti isplaćeno po 35.551,22 dinara.

"Zaposlenima u JP "Srbijagas", u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora, isplaćuje se regres na mesečnom nivou, što prema poslednjem poznatom podatku iznosi 4.226,25 bruto dinara, odnosno 50.715 bruto dinara godišnje", kažu u "Srbijagasu".

Prema Kolektivnom ugovoru, zaposleni u JP PTT Srbija imaju pravo na svega 2.400 dinara.

"Zaposleni ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora u visini od 2.400 dinara. Pripadajući iznos regresa isplaćuje se mesečno u iznosu od 200 dinara, uz redovnu mesečnu isplatu zarade", kažu u PTT.

U Vladi Srbije "Kuriru" je rečeno da zaposleni u državnim organima ne primaju regres niti da za to postoji stavka u budžetu.

Predsednik Sindikata državne uprave Njegoš Potežica ističe da se visina regresa zaposlenima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi razlikuje od sektora do sektora.

"Obično se isplaćuje u visini prosečne zarade u Srbiji. Poslodavac može da odluči da isplati i 100.000 dinara, ali onda mora da plati porez od 63 odsto na taj višak od proseka", kaže Potežica.

Dok u javnim preduzećima svi zaposleni mogu da računaju na manju ili veću sumu za uživanje na odmoru, u većini firmi u privatnom sektoru on se ne isplaćuje.

"Visina regresa u privredi je regulisana granskim kolektivnim ugovorima i iznosi od simboličnih nekoliko stotina dinara do cele minimalne zarade u građevini, ili 75 odsto od prosečne zarade u Srbiji u metalskoj industriji.

Mnoge firme građevinsko-metalskog kompleksa, koje ne mogu da isplaćuju ni zarade, tražile su od države izuzeće od plaćanja regresa, ali još nema odgovora", kaže za "Kurir" Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image