• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blace: Kanađani jure litijum

Ukoliko pronađu litijum kanadska kompanija “Ultra litijum” ulaže do milijarde kanaskih dolara

Kanadska kompanija ''Ultra Lithium'' počinje geološka istraživanja litijuma i bora na lokaciji ''Bela zemlja'' kod Blaca, a ukoliko se pronađu ekonomski isplative rezerve u otvaranje rudnika moglo bi da bude investirano od 500 miliona do milijardu kanadskih dolara (nešto više od 800 miliona evra).

Predsednik ove kanadske kompanije Mark Morin rekao je danas novinarima da “Ultra Lithium'' istraživanja bazira na proceni da Srbija sadrži 20 odsto svetskih rezervi litijuma, minerala koji se koristi u baterijama i vozilima na električni pogon izrazivši očekivanje da će se potražnja za tim mineralom u narednih deset godina povećati za 200 odsto.

“U Blacu započinjemo program istraživanja koji uključuje inženjersko - geološko istraživanje terena, mapiranje, geohemijsko uzorkovanje i geofizička istraživanja, a nastavićemo i u drugim opštinama za koje smo dobili dozvolu'', rekao je Morin.

Prema njegovim rečima, istraživanja će se obavljati na površini od 643 kvadratnih kilometara i to u oblastima Koceljeva, Trnava, predelu istočno od Valjeva, Preljini, Lađevcima, Kragujevcu i Blacu, a partner u istraživanju ruda kanadskoj kompaniji biće kineska firma ''Betek''.

“Ukoliko dođemo do značajnih otkrića i Kina će svojim kapitalom stati iza ovog projekta i pomoći njegovom razvoju, imajući u vidu da je većinski vlasnik ove kineske kompanije geološki zavod te zemlje”, istakao je Morin.

Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk kazao je da je saradnja između Srbije i Kanade u rudarstvu vrlo važna ističući da 80 odsto istraživanja ruda zlata, bakra, litijuma i bora u Srbiji obavljaju upravo kanadske kompanije.

Ovo istraživanje može biti novi impuls za srpsku ekonomiju, istakao je Vaščuk izrazivši očekivanje da će se u narednom periodu povećati i broj investicija, kao i privredna saradnja dve zemlje.

“Ukoliko se ovde pronađu rezerve koje su ekonomski isplative i ukoliko se utvrdi da postoji opravdanost za otvaranje rudnika, investicija bi bila od 500 miliona do milijardu dolara”, rekla je Đurđa Ćeramilac direktor odeljenja za ekonomske odnose ambasade Kanade u Beogradu.

Prema rečima predsednika kompanije ''Ultra Lithium'', u prvih šest meseci istraživanja biće investirano million kanadskih dolara, a očekuje se da će u naredne dve do tri godine taj iznos dostići četiri miliona dolara.

U istraživanju učestvuje i osam studenata sa Rudarskog fakulteta iz Beograda.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kiza

ulozice milijardu a uzece 20 sta to nasa drzava radi zar smo toliko prodane duse!?

special image