• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dovoljno novca za penzije i plate

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da su javne finansije stabilne i da će država i u narednom periodu nastaviti da na vreme izvršava obaveze.

U saopštenju je navedeno da se trenutno "na računima izvršenja" Srbije nalazi više od 35 milijardi dinara (oko 299 miliona evra), a da se do kraja jula očekuje dodatni priliv od oko 10 milijardi dinara (oko 85 miliona evra) od emisije obveznica.

Ministarstvo finansija navelo je da je, imajući u vidu da su prihodi budžeta u julu viši od planiranih, ovaj iznos sasvim dovoljan da se nesmetano finansira deficit u narednih nekoliko meseci.

Kako je naglašeno, nije potrebno bilo kakvo dodatno zaduživanje države do kraja godine preko iznosa koji je već predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu.

"Imajući u vidu trenutnu finansijsku situaciju, čak i ako bi tehnička vlada imala mandat do kraja godine, sve zakonske obaveze za plate, penzije ili socijalna davanja ispunjavale bi se kao i do sada, bez dana zakašnjenja", navedeno je u saopštenju.

Lider stranke Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić, koji je kandidat za ministra finansija i privrede, rekao je juče novinarima kako prema informacijama ljudi iz trezora likvidnih sredstava u budžetu za plaćanje zaposlenih u javnom sektoru i penzija ima samo do kraja avgusta.

On je poručio da će, ako ga skupština izabere i ako su te informacije tačne, učiniti maksimalan napor kako bi obezbedio sredstva za redovnu isplatu penzija i plata.

Dinkić je rekao da će, radi "fiskalne konsolidacije", država morati da se u prvih nekoliko meseci zadužuje kako bi izbegla kolaps i najavio da će razgovarati sa Ruskom Federacijom da deo kredita koji je odobren za železnicu konvertuje u budžetsku podršku.

Dinkić je rekao i kako se nagađa da je budžetski deficit veći od sedam odsto bruto društvenog proizvoda i dodao da se ne zna "kolika je dubioza", zbog čega prvo treba da vidi stanje budžeta.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image