• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNS pošto-poto gura Tabakovićku u NBS?

Nova vlada će, odmah po izboru, predložiti izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, da bi se pravno pokrila smena aktuelnog guvernera Dejana Šoškića.

Na mesto sadašnjeg guvernera na koga su kao "predstavnika banaka i finansijskog sektora" odjednom drvlje i kamenje osuli iz URS i SPS, će doći Jorgovana Tabaković, potpredsednica Srpske napredne stranke, piše NIN u novom broju.

To će biti jedan od prioriteta buduće vlade, pa se izmene Zakona o NBS mogu očekivati po hitnom postupku već za nedelju-dve, potvrdio je za NIN jedan od ministara u novoj vladi Srbije.

Cilj promena je da se olakša procedura za smenu guvernera, pa će biti ukinute neke odredbe, usvojene u junu 2010. godine, kojima je udaren temelj nezavisnosti prvog čoveka centralne banke, piše NIN.

Tada je, naime, utvrđeno da se guverner bira na šest godina, a smena je predviđena samo ako se petočlani Savet guvernera i Odbor za finansije Skupštine Srbije saglase da je guverner "nestručno i nesavesno obavljao funkciju i imao ozbiljne propuste u donošenju i izvršavanju odluka".

Kako se guverneru po starom zakonu ništa ne može prigovoriti, štaviše držao ga se više nego što je to političarima i pojedinim privrednicima bilo po volji, tek nakon promene zakona poslanici bi mogli da se izjašnjavaju o smeni.

S obzirom na to da guverner ima podršku većine od pet članova Saveta guvernera, koji čine Boško Živković, Milojko Arsić, Nikola Martinović, Kosta Josifidis i Zorica Mladenović, a uz to odbija pritiske da se sam povuče, vladajuća većina je "solomonsko rešenje" pronašla u izmenama zakona, nakon čega će predsednik Srbije Tomislav Nikolić moći parlamentu da predloži Jorgovanku Tabaković za novog guvernera.

Član Saveta NBS Milojko Arsić potvrdio je za NIN da je to telo sve dosadašnje izveštaje o radu guvernera jednoglasno podržalo i da zato Savet ne bi mogao da podrži smenu Šoškića.

"Intimno su svi članovi Saveta protiv smene, ali ne isključujem da će biti pritisaka i da bi neko mogao da se predomisli", rekao je Arsić.

Zajedno sa Šoškićem biće najverovatnije smenjena i dva od četiri viceguvernera - Mira Erić Jović i Bojan Marković, dok će Diana Dragutinović i Ana Gligorijević, po svemu sudeći, ostati na svojim funkcijama, navodi NIN.

Guverner Šoškić, dakle, ima podršku stručne javnosti u Srbiji i Saveta NBS a vrlo brzo bi mogla, ukoliko se Zzakon o NBS bude zaista menjao na štetu nezavisnosti centralne banke, uslediti i međunarodna.

Naime, i Mađari su nedavno pokušali da promene svoje propise i centralnu banku direktno upregnu na sprovođenje vladine politike ali su naišli na žestoku reakciju iz Brisela.

Insistiranje EU na nezavisnosti centralne banke bila je tolika da je Mađarima dirketno bilo rečeno da ostave centralnu banku na miru ili mogu da se pozdrave sa parama iz EU neophodnim za stabilizaciju ekonomije zemlje.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image