• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupele "privatne" penzije

Novi cenovnik za sve koji sami uplaćuju staž u naredna tri meseca viši za 6,74 odsto. Najveći broj za namirenje staža bira najnižu uplatu od 4.450, dok je najveća 63.562 dinara

Građani koji sami uplaćuju doprinose kako bi izbegli "rupe u stažu" od 1. avgusta će plaćati rate po novom - skupljem cenovniku, pišu "Novosti".

U Penzijskom fondu kažu da će u naredna tri meseca tarife biti povećane za 6,74 odsto, i to zbog inflacije u prethodnom kvartalu. Zato će najmanja uplata biti 4.450 dinara, dok će najveća iznositi 63.562 dinara.

Doprinose uplaćuju svi oni koji nisu u radnom odnosu, a žele da im teče staž, a to su uglavnom radnici koji su ostali bez posla, domaćice, studenti... U narednom tromesečju će svi oni moći da biraju jednu od 13 ponuđenih osnovica koje se, kao fiktivne plate, kreću u rasponu od 20.224 dinara (minimalna zarada), pa do 288.915 dinara (pet prosečnih plata).

Građani koji žele da uplaćuju staž mogu da izaberu bilo koju kategoriju osiguranja, nezavisno od stručne spreme, ali imaju mogućnost i da te osnovice menjaju svakoga meseca.

Najveći broj osiguranika odlučuje se za najskromnije rate, ali ima i sve više onih koji biraju osnovicu u visini prosečne republičke zarade, pa na račun Fonda PIO uplaćuju doprinose u visini od 10.170 dinara mesečno.

Najmanje je onih koji biraju najskuplje tarife i za tu opciju se opredeljuju uglavnom stariji građani koji su imali visoke plate, pa čuvaju visok prosek na osnovu kojeg će dobijati i dobru penziju, navode "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image