• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromno povećanje pritužbi na banke

Za pola godine građani su NBS poslali 901 prigovor na banke, lizing kuće i osiguranja, što je skok od čak 64,4 odsto.

Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije (NBS) primio je u prvoj polovini ove godine 901 prigovor na rad finansijskih institucija, od čega se 86 odsto odnosilo na rad banaka, objavila je NBS.

Broj prigovora je veći za 64,4 odsto u poređenju sa istim periodom 2011, čemu je doprinelo donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je počeo da se primenjuje 5. decembra 2011.

Od ukupnog broja osnovanih prigovora, pozitivno je rešeno 82 odsto, dok je u istom periodu 2011. broj pozitivno rešenih prigovora iznosio 43 odsto.

U navedenom periodu korisnici su na rad banaka uputili ukupno 775 prigovora.

Najviše prigovora se odnosilo na kredite - 68 odsto, tekuće račune - 13,4 odsto i platne kartice - 10,8 odsto.

Od ukupnog broja prigovora pristiglih u prva dva tromesečja 2012, na rad tri banke se odnosilo 47 odsto, a od toga 28,4 odsto na jednu banku.

U navedenom periodu korisnici su se najčešće žalili na način na koji su pojedine banke uskladile ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sa odredbama tog zakona.

Primedbe su bile i poteškoće u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja, kao i nemogućnost da budu refinansirana dugovanja, naročito kada se radi o potraživanjima banaka koja su indeksirana u švajcarskim francima.

Korisnici su se žalili i na obračun kamate na dugovanje po kreditnoj kartici, način izmirenja dugovanja po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja, neblagovremeno obaveštavanje jemaca o postojanju neizmirenog dugovanja glavnog dužnika, odnosno njihovoj obavezi da izmire data dugovanja, kao i nemogućnost da se izvrši zamena jemaca.

Žalbe su se odnosile i na nedoumice u vezi visine naknade pri prevremenoj otplati kredita za one kredite koji su ugovoreni pre primene zakona, kao i neobaveštavanje o uvođenju naknade za održavanje računa i naplaćivanju te naknade i kada na računu nema sredstava i/ili kada račun nije aktivan.

NBS je u prvih šest meseci novčano kaznila i izrekla mere prema dve banke - KBC banci i Alfa banci, koje su kršile odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, sa nalogom za otklanjanje nezakonitosti.

U prva dva tromesečja 2012, Centru za zaštitu i edukaciju je upućeno 122 prigovora na rad društava za osiguranje, što je 13 odsto više u odnosu na isti period 2011.

Najveći broj pristiglih prigovora odnosi se na autoodgovornost - 49,2 odsto i kasko osiguranje - 9,8 odsto.

Osiguranici su se najčešće žalili na visinu ponuđene naknade štete, neblagovremene isplate naknade štete, i odbijanje isplate nespornog dela.

U navedenom periodu je zakazano 46 medijacija, što je 61,02 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2011, iz čega se može zaključiti da se veći broj prigovora završava u prvoj fazi postupanja po prigovoru - obaveštenju korisnika.

Od ukupnog broja medijacija, postupak je okončan u 34 slučajeva, pri čemu je u 56 odsto završenih medijacija postignut sporazum između finansijskih institucija i njihovih klijenata.

Najveći broj medijacija odnosi se na sporne odnose između banaka i njihovih klijenata, i to po osnovu kreditnih odnosa - 42 odsto, tekućih računa - 15 odsto i platnih kartica - osam odsto.

Kada je reč o spornim odnosima između društava za osiguranje i njihovih klijenata, najbrojnije su medijacije iz oblasti autoodgovornosti - 11 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image