• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS-u dobro ide, uprkos Srbijagasu

Srpski naftaši u prvih šest meseci imaju dobit od 22 milijarde dinara, s profitom kao i u prvom polugođu prošle godine, iako im Srbijagas duguje 15,5 milijardi dinara.

Dobrim rezultatima Naftne industrije Srbije doprineli su povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova, dok je značajan negativan uticaj imalo slabljenje dinara, istakao je na prezentaciji na Beogradskoj berzi generalni direktor Kiril Kravčenko.

"Očekujemo da dobit NIS-a u 2012. bude na nivou prošlogodišnje", kazao je Kravčenko.

Ta naftna kompanija je 2011. godinu završila sa profitom od 40,6 milijardi dinara, a dobit u prvom tromesečju ove godine bila je 8,4 milijarde dinara.

Kako je dodao Kravčenko, negativan uticaj na poslovne rezulatatu u ovoj godini moglo bi da ima dugovanje Srbijagasa, koje je na kraju juna dostiglo 15,5 milijardi dinara.

"Ukoliko se ne reši problem tog duga, revizor će ga računati kao gubitak", precizirao je Kravčenko i dodao da NIS razume situaciju u kojoj se nalazi državna kompanija Srbijagas i da očekuje da se rešenje problema dugovanja nađe u dogovoru sa Vladom Srbije.

Kravčenko je kazao da je vrednost investicija NIS-a u prvoj polovini 2012. godine dostigla 17,2 milijarde dinara, što je 76 odsto više nego u istom periodu 2011.

Prema njegovim rečima, najveća ulaganja od ukupno 9,46 milijardi dinara izdvojena su za modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu, koja bi trebalo da bude završena do kraja oktobra ove godine.

Investicije u istraživanje i proizvodnju iznosile su 4,3 milijarde dinara, a u razvoj maloprodajne mreže uloženo je 2,25 milijardi dinara, kazao je Kravčenko.

Kako je dodao, do sada je modernizovano oko 30 NIS-ovi benzinskih pumpi a plan je da se do kraja godine završi rekonstrukcije ukupno 100 benzinskih stanica u Srbiji, dok je 130 zatvoreno ili ponuđeno za otkup. NIS je na kraju prošle godine imao 400 benzinskih pumpi u Srbiji.

Kravčenko je kazao da je u toku i širenje maloprodajne mreže NIS-a u regionu dodajući da je dogovorena pokrenuta kupovina pupmi u Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a trenutno se analizira tržište Hrvatske.

Nakon završetka modernizacije pančevačke rafinerije nafte, rekao je on, proizvodnja derivata biće povećana za 50 odsto, a planirano je da se 30 odsto od toga plasirana preko NIS-ove maloprodajne mreže u regionu.

Kravčenko je kazao da je plan NIS-a da ove godine proizvede 1,7 miliona tona nafte i gasa i da poveća rezerve za milion tona.

Generalni direktor NIS-a je kazao da kratkoročno gledano ne očekuje promene cene goriva na srpskom tržištu naftnih derivata, pošto se ne očekuju značajne oscilacije kursa dinara i cene sirove nafte.

Kravčenko je kazao da je promet na velikoprodajnom tržištu goriva u Srbiji pao za 11,8 odsto u prvoj polovini ove godine, ali da je NIS povećao svoj udeo sa 66,3 odsto u prvih šest meseci 2011. na 71,6 odsto u istom periodu ove godine.

On je dodao da je maloprodajno tržište goriva zabeležilo rast u prvih šest meseci 2012. godine zbog šverca lož ulja i prodaje tog energenta kao dizela na malim privatnim pumpama.

Kravčenko je kazao da je šverc u 2012. godine povećan 10 puta, ali je nakon povećanje akciza na lož ulje situacija na tržištu normalizovana i dodao je da NIS zadržao udeo u maloprodaji goriva na 35,3 odsto.

Kravčenko je odbacio optužbe objavljene u medijima da rukovodstvo NIS sprovodi mobing nad zaposlenima i da radnike šalje na prinudni odmor da bi ih kasnije otpustilo.

"Oko 300 radnika otići će na plaćeni odmor i posle toga će se vratiti na posao. Sve je urađeno u skladu sa zakonima Srbije i ja tu ne vidim nikakav problem, a njihova plata dok su na odmoru i dalje će biti veća od prosečne zarade u Srbiji", rekao je Kravčenko.


NIS ima više od 9.000 zaposlenih. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije od 2009. godine je ruski Gaspromnjeft.

Kravčenko je kazao i da je NIS sprema za realizaciju investicije u pančevačku Petrohemiju, u kojoj bi na osnovu konverzije dugovanja u vlasnički udeo, trebalo da poseduje do 34 odsto kapitala.

Akcijama NIS-a trguje se od 30. avgusta 2010. godine na Beogradskoj berzi. Početna cena akcija bila je 500 dinara po komadu, a vrednost akcija NIS-a poslednjeg dana trgovanja prošle sedmice iznosila je 611 dinara. Najviša cena od 865 dinara zabeležena je 3. avgusta 2011.

Gaspromnjeft trenutno ima 56,15 odsto akcija NIS-a, Vlada Srbije poseduje 29,87 odsto akcija, a mali akckonari 13,98 odsto.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image