• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procene rejting agencija "proizvoljne"

Švajcarski stručnjaci, a oni bi trebalo to najbolje da znaju, kažu da su ocene američkih rejting agencija proizvoljne. Sa njima se slaže i MMF.

Stručnjaci sa Univerziteta u švajcarskom gradu Sent Galenu smatraju "proizvoljnim" ocene američkih rejting agencija kojima se u potpunosti negiraju reformski uspesi "problematičnih" zemalja evrozone - Italije, Španije i Portugalije.

Isto mišljenje deli i glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar, ali i grupa američkih eksperata sa univerziteta u Bostonu i saveznoj državi Džordžiji koji ukazuju na "sumnjivu" ulogu vodećih rejting agencija u oceni stanja zdravlja ugroženih ekonomija zone evra.

Švajcarski ekonomisti bez ustezanja navode da poznate rejtinške agencije Mudis, Standard i Purs i Mudis dele, na sve strane, etikete "sumnjivog kvaliteta."

Kritičari rada pomenutih agencija ukazuju, osim toga, da su te organizacije "duboko promašile" i ogrešile se o profesionalizam kada nisu uspele da predvide, u septembru 2008, kolaps velike američke investicione banke Leman Braders, kompanije koja je direktono pokrenula lavinu globalne finansijske krize.

Eksperti koji nemaju pozitivno mišljenje o radu retinških agencija, pod "američkom kapom", sada podsećaju i da su "rejitingaši" do poslednjeg trenutka govorili o „pouzdanosti“ američkog stečaja?!

Šef evropskih studija pri Institutu za međunarodne odnose Ruske akademije nauka - RAN - Nadežda Arabtova takođe iznosi direktnu optužbu i dovodi u pitanje iskrene namere „ocenjivača“, preneli su ruski elektronski mediji iz Moskve.

"Moje mišljenje je da ovde miriše na neke ne sasvim poštene igre. Prilično se skeptično odnosim prema rejting agencijama, koje, po meni, igraju veoma lošu ulogu. Samo seju paniku na tržištima", tvrdi Arbatova.

Ruski ekonomski analitičar Mihail Deljagin koji je ukazao na lošu ekonomsku situaciju u južnoj Evropi, je, međutim, istakao, da je odavno postalo jasno kako su rejting agencije postale oružje u borbi za primat na svetskoj ekonomskoj sceni i da "neki elementi pristrasnosti" u njihovom radu svakako postoje.

Kao po pravilu, u svojoj domovini, rejting agencije „se prave naivne“: Da iritiraju Vašington - ne isplati se. Ali, zato slabije članice EU nimalo ne štede, kaže jedan od ekonomista na koje se pozivaju švajcarska glasila.

Podaci o zbirnom budžetskom deficitu EU pokazuju, međutim, da je taj manjak u 27-članom bloku država svega 4,1 odsto vrednosti BDP-a, naspram 10,8 procenata u SAD.

Kako primećuju švajcarski ekonomisti to, ipak, ne sprečava američke agencije da tretiraju EU kao glavni izvor nestabilnosti u svetu.

Sa druge strane, rejting agencije jasno utiču na zaključke ekonomista koji ih brane.

„Nisu naše ocene doprinele krizi, već su razlog - strukturalni ekonomski problemi", - izjavio je predstavnik Mudisa.

(Tanjug, Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image