• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od guvernera očekuju evro do 120 dinara

Od novog guvernera očekuje se stabilan devizni kurs, niska inflacije, saradnja sa MMF, i pomoć Vladi u stvaranju povoljnog privrednog ambijenta.

Analitičari i privrednici danas su, u reagovanjima na izbor Jorgovanke Tabaković za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) izrazili očekivanje da će ona voditi politiku stabilnog deviznog kursa, niske inflacije, pomoći u stvaranju povoljnog privrednog ambijenta u zemlji i nastaviti saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama.

Ekonomista Ljubodrag Savić rekao je Tanjugu da od novog guvernera NBS očekuje da "zauzda" opadanje kursa nacionalne valute i ukazao na nerealna očekivanje u nekim segmentima domaće privrede da će kurs dinara uskoro biti znatno jači, a deo deviznih rezervi biti upotrebljen za kreditiranje realnog sektora.

"U ovom trenutku situacija u državi, u ekonomskom mislu, je jako loša i veoma teška... novu guvernerku ne čeka ništa dobro, samo problemi koje treba ubrzano rešavati", rekao je Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prema Saviću, očekivanja privrede su da će novi guverner moći da spreči veliki pad kursa dinara koji je bio prilično izražen u prvoj polovini ove godine.

"To jeste urgentan zadatak, ali ja ne mislim da će ona nešto ozbiljnije sada moći da uradi, u odnosu na ono što je radio guverner Šoškić. Jer, nijedan guverner nema čarobni štapić i nema neograničeno velike devizne rezerve da zadovolji sve apetite koji postoje u državi Srbiji", naglasio je Savić.

Predsednik kompanije "Metalac" Dragoljub Vukadinović rekao je Tanjugu da od novog guvernera NBS očekuje vođenje stabilne monetarne politike, odnosno stabilnog deviznog kursa, niske inflacije i podsticajne mere za zapošljavanje.

Vukadinović je rekao da na osnovu izjava premijera i članova nove vlade očekuje boljitak i u vođenju monetarne politike, u interesu privrede i građana Srbije.

"Očekuejm stabilan kurs, da ne pređe 120 dinara za evro do kraja godine, ali ne očekujem neku veliku apresijaciju (rast vrednosti) dinara, jer to ne bi valjalo za privredu", rekao je Vukadinović.

Novi guverner Narodne banke Srbije Tabaković rekla je da nema magičnih rešenja ali i obećala da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa".

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image