• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koridor 11 preko Peštera ili Zlatibora

Državna komisija će odlučiti da li će autoput do Crne Gore, najvažnija investicija u istoriji Srbije, ići preko Požege i Sjenice ili Zlatibora i Prijepolja. Država će dići građevinarstvo na noge, obećava ministar Ilić.

"Stručnjaci su nedavno dostavili studiju, ja sam je gledao, i državna revizorska komisija je pronašla da je trasa preko Sjenice kraća 40 kilometara i jeftinija 600 miliona evra", kazao je Ilić za sutrašnji Danas.

On je rekao da je izbor deonice i političko pitanje koje vlada mora da reši pošto je preko Sjenice kraće i jeftinije, ali je potrebno rešiti problem zimskog održavanja, zbog niskih temperatura i velikih smetova na Peštaru, dok trasa preko Zlatibora povezuje mesta u kojima živi veliki broj ljudi.

Ilić je potvrdio da je Kina iskazala veliko interesovanje za učešće u izgradnji tog puta, ali i naveo da će u tom poslu i domaća industrija moći da očekuje deo kolača.

"Ja sam bio u poseti Kini, sreo sam se sa njihovim političkim vrhom i bankarima i oni imaju zaista jak interes da uđu u taj posao. Svi znaju da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, a posebno ovaj deo koji je sada u fazi izrade, do Ljiga", kazao je Ilić.

On je najavio da će pored koridora 11, jedan od prioritetnih projekata biti i izgradnja punog prstena obilaznice oko Beograda

"Mislim da bi sada trebalo da 'napadnemo' celu obilaznicu, most kod Borče, most na Vinči koji će odvući saobraćaj za Banat i Pančevo sa Koridora 10, a ubaciti istovremeno saobraćaj za Koridor 11 preko Rakovice", kazao je Ilić.

Ministar Ilić tvrdi da je tokom njegovog prethodnog mandata izgrađeno rekordnih 4.500 kilometara puteva u zemlji i oko 65 kilometara na Koridoru 10, kao i da će ova vlada premašiti taj rezultat.

"Koncesije su najbolje rešenje za izgradnju puteva, a ne budžetska sredstva i krediti".

On je kazao da će tokom mandata ove vlade biti izgrađen autoput od Beograda do Čačka i započeti izgradnja ka Požegi i crnogorskoj granici.

"Da nije bila zaustavljena koncesija već bismo imali i autoput do Požege", istakao je Ilić.

On je kazao da je, dok je ranije bio ministar, gradio puteve sa građevinskom i upotrebnom dozvolom i imao rešene imovinsko pravne odnose, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

"Manastiru Kovilj se duguje 400.000 evra za autoput, pa dolazi iguman tog manastira i naravno traži novac", kazao je ministar ističući da je u toku proces isplate novca za imovinsko pravna rešenja u iznosu većem od 2,5 milijarde dinara.

Ministar Ilić smatra da je za građevinarstvo generalno spas u formiranju razvojne banke, a to bi mogla da bude Poštanska štedionica.

Ona je već "u sastavu države" i trebalo bi je preimenovati i dato joj odgovarajuće nadležnosti, rekao je danas ministar građevine i urbanizma obraćajući se neimarima povodom njihovog praznika.

Drugi način pomoći je da država podstiče energetsku efikanost, jer u tom sektoru ima posla za 100.000 građevinara.

Građevinari su upozorili ministra Ilića da je situacija u branši teška, u poslednje dve godine smanjen broj firmi za oko 3.000 a broj legalno zaposlenih građevinara pao je sa 120.000 na 70.000.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image