• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani uredni s lizingom, privrednici loši

Broj lizing ugovora preduzeća koja kasne s otplatom tokom jula povećan je za popriličnih 5,7 odsto, a ni preduzetnici ne "zaostaju " sa rastom od 4,9 odsto. Kod građana broj "neurednih platiša" se smanjio.

Tokom prvih sedam meseci ove godine broj lizing ugovora preduzeća sa kašnjenjem u otplati povećan je za 5,2 odsto, sa 16.533 na 17.392, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije.

Ionako zabrinjavajući podatak, koji najbolje ilustruje ekonomsku situaciju u zemlji, još je gori ako se vidi da je samo u julu mesečni rast broja firmi koje kasne s otplatom više od 15 dana - 5,5 odsto (938 ugovora).

Još je gora situacija kod preduzetnika kojih je u docnji za 8,0 odsto više nego poslednjeg dana decembra 2011. (2.559 ugovora prema 2.369). U ovoj kategoriji julski mesečni negativni skor je 4,9 odsto (120 ugovora).

Lizing kuće zabrinjava i konstantno smanjenje posla. Pad broja ugovora je kod preduzetnika 6,4 odsto od početka godine, dok kod kompanija praktično stagnira - pad je u sedam meseci 0,9 odsto.

Ovakav odnos novog posla koji "ne dolazi" i tekućeg u kom je sve više loših dužnika, donosi ozbiljno učešće docnje u ostatku duga. Ono je između 11 odsto kod preduzetnika i 15,8 odsto kod pravnih lica.

Na generalnom nivou, to je 15,3 odsto duga u docnji na 87,2 milijarde dinara ukupnog duga.

Na kraju, malo manje crnih vesti. Građani i dalje predstavljaju svetlu tačku lizing tržišta. Jeste da i njih muči kriza, broj ugovora a time i korisnika je oko 15 odsto manji nego s početka godine, ali u otplati ne zaostaju.

Štaviše, broj ugovora po kojima se kasni u otplati više od 60 dana (njih 1.660) u julu je bio 3,4 odsto manji nego u decembru i 1,8 odsto manji nego u junu.

(MONDO, ilustracija: Guliver/ Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image