• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Preispitati cenu gasa

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da treba utvrditi zašto je gas u Srbiji skuplji nego u nekim drugim evropskim zemljama i preispitati da li su firme koje su pripojene "Srbijagasu" povećale cenu gasa.

Ona je za "Politiku" navela da je neophodno preispitati i koliko je realna nabavna cena gasa i pokušati da se u pregovorima s ruskim "Gaspromom" ona snizi.

"Mora se utvrditi kako su pregovorali, kakav su cilj imali ti pregovori. S obzirom na to da smo 90 osto zavisni od uvoza gasa, ovo pitanje mora što pre da se reši, jer umesto da gas bude energent budućnosti, građani se sve više greju na drva, ugalj i struju, jer su jeftiniji", kazala je ministarka.

Povodom izjave direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da je gas u Srbiji jeftiniji za oko 30 odsto nego što bi trebalo da košta, ona je rekla da će se preispitati i utvrditi da li se u tih 30 odsto nalaze realni troškovi zbog kojih taj energent treba da poskupi ili ne.

"Treba utrditi da li je ovaj procenat povećanja rezultat troškova nastalih pripajanjem drugih firmi "Srbijagasu", koje inače nemaju veze s osnovnom delatnošću, odnosno s prodajom gasa", navela je
Mihajlovićeva.

Na pitanje da li i dalje misli da je "Srbijagas" gubitaš između ostalog i zbog pripajanja drugih firmi tom preduzeću, Mihajlovićeva je kazala da "Srbijagas" treba da se bavi prenosom, prodajom I dostribucijom gasa.

"Zadatak države je da se bavi socijalnom politikom, a ne 'Srbijagas'. Svaka stvar koja je van osnovne delatnosti opterećuje troškove poslovanja osnovne firme samim tim povećava cenu kubnog metra gasa
ili kilovata struje koju plaćaju građani. Druga je stvar ako je reč o preduzećima koja rade ono što je vezano za osnovnu delatnost, ali “Agroživ” nema ama baš nikakve veze sa 'Srbijagasom'", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, prioritet Ministarstva energetike, razvoja i zaštite zivotne sredine jeste da se preispitaju sve afere koje su se pominjale u energetici u prethodnom periodu.

"Neće to raditi resorno ministartsvo, ali će zatražiti od državnog revizora da uđe u neka javna preduzeća, između ostalih i u “Srbijagas”, u Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine", rekla je ministarka.

(Beta,Foto: Beta/Nenad Petrović)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image