• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće krivične prijave zbog Fonda za razvoj

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović najavio je danas da će podneti i krivične prijave ako Fond za razvoj ne otkloni utvrđene nepravilnosti.

"Videćemo šta je urađeno i ukoliko nije otklonjeno na zadovoljavajući način ili je napisano da je otkonjena nepravilnost a u postupku je utvrđeno da nije, podnećemo čak i krivične prijave",
rekao je Sretenović Radioteleviziji Srbije (RTS).

Državna revizorska institucija trebalo bi uskoro da dobije izveštaj Fonda o otklanjanju ranije utvrđenih nepravilnosti i posle toga će državni revizor odlučivati o daljim koracima.

Sretenović je najavio da će 2013. godine ponovo kontrolisati Fond za razvoj, u medijima upoređivan sa Agrobankom, koja je napravila gubitak od 300 miliona evra.

Revizor je ranije zbog nepravilnosti u radu Fonda podneo tri prijave za privredni prestup protiv odgovornih i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Fonda.

Revizor je utvrdio nepravilnosti, pa se na kraju 2010. godine "nije znalo" šta je sa oko 140 milijardi dinara kredita.

"Nismo mogli da se uverimo u pravni osnov svakog potraživanja, kada je dato, kolika je rata, da li je poštovana procedura naplate anuiteta svake rate", rekao je Sretenović.

Fond je saopštio da sada posluje sa dobitkom i da su donete mere za sprečavanje zloupotreba i da je uvedena terenska kontrola odobrenih kredita.

"U vreme kontrole državnog revizora 18 odsto kredita fonda bilo je obezbeđeno bankarskim garancijama, a sada taj procenat iznosi 30 odsto. To znači da su krediti obezbeđeni garancijama banaka,
hipotekama, zalogama i drugim adekvatnim sredstvima obezbeđenja", navodi se u saopštenju Fonda koje je citirao RTS.

U izveštaju državnog revizora navedene su desetine slučajeva u kojima je Fond postupio mimo zakona i procedura, podsetio je RTS.

Fond je oročio više od dve milijarde dinara državnih sredstava I bez saglasnosti države kamate pripisivao svom kapitalu, a time što nije obračunavao kursne razlike za devizne kredite napravio je gubitak veći od pet milijardi dinara.

Fond nije blagovremeno aktivirao garancije kada su preduzeća mesecima kasnila sa plaćanjem rata, krediti su nenamenski korišćeni, a od 198 milijardi dinara kredita garancijom ili menicom bilo je pokriveno samo 18 odsto potraživanja.

"Posle analize rada Fonda, državni revizor uočio je nepravilnosti ali ipak nije dao mišljenje o poslovanju fonda, kažu, zbog nedostatka dokaza", javio je RTS.

Fond za razvoj osnovala je država pre 20 godina sa zadatkom da povoljnim kreditima podstiče razvoj privrede.
(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image