• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinute fiskalne kase zanatlijama

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu kojom se 35 delatnosti oslobađa obaveze posedovanja fiskalnih kasa.

Obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase biće ukinuta, između ostalih, zanatskim radnjama koje pružaju frizerske, kozmetičarske, fotografske, taksi usluge, za atomehaničarske radnje, radnje koje pružaju usluge hemijskog čišćenja i pogrebne usluge.

Oslobađenje obaveza fiskalnih kasa važiće i za zanatlije koje se bave popravkom elektronskih i električnih aparata, aparata za domaćinstvo i nameštaja, taksi službe, kao i za zanatlije koje se bave građevinskom delatnošću i održavanjem objekata i okoline.

Predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada Slavko Novaković ocenio je danas da će ukidanje fiskalnih kasa za zanatlije dati podstrek mladim ljudima da se opredeljuju za zanatske delatnosti i doneti nova zapošljavanja, pre svega prelaskom radnika iz "sive" zone u legalne tokove.

Komentarišući vladinu Uredbu Novaković je Tanjug rekao da fiskalne kase nije ni trebalo uvoditi zanatlijama.

"Svuda u zemljama bivše Jugoslavije su fiskalne kase uvedene, na nivou svih zanata, ali već posle par godina su ukidane", podsetio je Novaković, naglašavajući da "ako želimo da zaposlimo Srbiju, onda treba što manje administriranja".

Novaković je naveo da je kod oko 250.000 preduzetnika u Srbiji, najviše zaposlenih u zanatskoj delatnosti (zvanično 20.831) i isto toliko ima u "sivoj" zoni, ističući da je ovom Uredbom Vlade Srbije urađena "prava stvar", jer to ujedno znači i borba protiv "sive" ekonomije.

"Najveći značaj ove odluke će biti u tome što ćemo time uspeti da smanjimo silno administriranje. Zanatlija treba da sedi u svojoj radionici i da radi, da zapošljava ljude, da bude dobar zanatlija", rekao je Novaković.

On je izrazio nadu da će uskoro biti donet i zakon o zanatstvu i tada će zanatlije imati šansu da kroz ovaj zakon i zanatsku komoru, dobiju i kodekse ponašanja, rekao je on i podsetio da su zantlije sve to već imale davnih godina.

"Mislim da će ova uredba konačno dati podstrek mladim ljudima da se opredeljuju za zanatske delatnosti. Udruženje zanatlija je spremno da podrži svakog onog ko želi da iz sive zone uđe u legalne tokove i da podstakne ovaj deo privrede, koji je veoma bitan za celu Srbiju", rekao je Novaković.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image