• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple od Samsunga dobija milijardu dolara

Američka porota odlučila je da je južnokorejska kompanija "Samsung" kopirala inovativnu tehnologiju koju je američki "Apple" koristio za svoje revolucionarne uređaje "iPhone" i "iPod" i da mora da plati miljardu dolara odštete.

"Apple" je ovom odlukom uspeo da pobedi u sudskom sporu koji traje godinu dana, ali se očekuje ulaganje žalbe, javio je sinoć AP.

Prvi spor je počeo u aprilu, a drugi u junu ove godine.

Samsung, od nedavno vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona, koji se na smartfon tržištu nalazi ispred Applea, ali daleko iza na tržištu tableta, tužio je u aprilu američki Apple južnokorejskom sudu, a onda je Apple odgovorio u junu optužujući svog konkurenta da je kopirao dizajn modela iPhone i iPad.

Porota je odlučivala skoro tri dana o presudi za sedam tužbi za kršenje patentnih prava koje je podneo "Epl" i pet tužbi koje je podneo "Samsung".

Оd samog početka taktika “Apple-a“ je bila da predstavi ono što su mislili da je hronološki dokaz da je “Samsung“ kopirao njen telefon.

Prema tvrdnjama advokata Applea, fotografije, odnosno skice telefona u "koncept fazi" obe kompanije i Samsungovi interni mejlovi koji su se posebno bavili specifikacijama iPhone telefona, pokazuju da je Samsung kopirao taj smartfon, kada je shvatio da ne može da održi korak sa inovacijama i tehnologijama koje on donosi."

Advokati “Samsunga“, s druge strane smatraju da "Apple“ nije imao isključivo pravo nad geometrijskim dizajnom, kao što su praugaonici sa zaobljenim uglovima. Oni su nazvali tu tvrdnju smešnom .

"Apple" i "Samsung", dve rivalske kompanije koje prodaju više od polovine "smartfonova" i "tableta" u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a juče je sud u Seulu je presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava.

Međutim, proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Ovakva presuda mogla bi da dovede do potpune zabrane prodaje glavnih "Samsungovih" proizvoda i verovatno će pojačati dominaciju "Appla" na sve većem tržištu mobilnih kompijutera.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image