• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci preuzeli tri Citadelina fonda

Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Ilirka DZU" preuzela je tri Citadela investiciona fonda i sada upravlja finansijskim sredstvima od oko 270 miliona dinara, istakli su danas rukovodioci tog društva.

"Ilirika DZU" je akvizicijom fondova Triupmh, Triupmh balance i Citadel novčani fond postala prvo društvo u Srbiji koje upravlja imovinom osam investicionih fondova, dostigavši tržišni udeo od oko 14 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare.

Od ukupnih 270 miliona dinara, kojima upravlja "Ilirka DZU" preuzeta imovina navedenih Citadelinih fondova iznosi oko 65 miliona dinara.

Preuzimanje Citadel investicionih fondova je treće od juna prošle godine, kada je "Ilirika DZU" preuzela dva Deltina i jedan Fimin fond i trenutno na tržištu samo još DZU "Fima invest" ima samostalan fond, dok su ostali fondovi pod upravom komercijalnih banaka.

Predsednik Upravnog odbora "Ilirike" Igor Štemberger istakao je da preuzimanje tri nova fonda za "Iliriku" predstavlja nastavak realizacije poslovnih planova i razvoja na srpskom tržištu i dodao da će Citadelini fondovi promeniti naziv od septembra u Ilirika fondovi.

Sada klijentima nudimo raznovrsnu ponudu fondova sa različitim rizicima i prinosima, geografskom usmerenošću i vrstom sredstava u koje fondovi ulažu - akcije, obveznice ili bankarske depozite, dodao je Štemberger.

Iako 2012. godinu obeležava ekonomska i finansijska nestabilnost , "Ilirika" kao odgovor na krizu nudi neke od najperspektivnijih fondova kao što su fond Ilirika gold Iilirika dynamic koji ulažu u akcije najkvalitetnijih IT kompanija, rekao je direktor Ilirika DZU Damjan Mencej.

On je dodao da je liberalizacija zakona o investicionim fondovima u Srbiji otvorila nove mogućnosti ulagačima da investiraju i na svetskim berzama preko legalnih zastupnika.

Osvrnuvši se na sniženje kreditnog rejtinga Srbije, glavni portfolio menadžer "Ilirike" Igor Popović je ocenio da s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji neminovno je da će državno zaduživanje biti još više, a cenu slabog kreditnog rejtinga i loše fiskalne pozicije država će morati da plati time što će ponuditi visoke prinose na dužničke hartije od vrednosti koje emituje.

Keš fondovi će sigurno iskoristiti priliku da ostvare još veće prinose kupovinom trezorskih zapisa koji će se preslikati na vrednost investicionih jedinica, ocenio je Popović.

On je dodao da u Srbiji postoji veliki potencijal za širenje poslovanja investicionih fondova, s obzirom da se u našoj zemlji u investicione fondove ulaže oko jedan evro po stanovniku, dok je taj iznos u Hrvatskoj 464 evra, u Sloveniji 967 evra, a u SAD 37.000 evra.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image