• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcionari "Jugoremedije" ljuti na Kacina

Više od 800 akcionara "Jugoremedije" tvrdi da Jelko Kacin otvoreno brani ljude koji su pod istragom i da tako vrši pritisak na policiju i sud.

Akcionari "Jugoremedije" u Zrenjaninu saopštili su danas da su neprijatno iznenađeni zbog toga što izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin otvoreno brani ljude koji su pod istragom i tako vrši pritisak na rad policije i sudstva Republike Srbije.

"Da li je moguće da evropski zvaničnici javno brane interese ljudi čiji su neodgovorni postupci doveli do toga da 460 zaposlenih u 'Jugoremediji' mesecima ne prima zaradu, a 120 zaposlenih u 'Luksolu' nemaju zaposlenje zbog proglašenja stečaja i sve to prolazi nekažnjeno", pita se Udruženje "Jugoremedija 3", koje okuplja više od 800 akcionara ove fabrike lekova.

Udruženje je ukazalo da je jedan problem privatizacija "Jugoremedije", sprovedena 2002. godine i poništena 2007, a potpuno drugi problem je neodgovorno i nestručno rukovođenje fabrikom od 2007. do danas i napomenulo da to Kacinu juče nisu objasnili, jer nisu imali priliku.

Predsednica udruženja akcionara Jelena Medarević je navela da su rezultati poslovanja "Jugoremedije" od momenta poništenja privatizacije 2007. godine poražavajući, a posledice lošeg rukovođenja fabrikom su veoma dramatične.

Medarević je ukazala na negativan bilans poslovanja, odnosno da je neto dobit u 2007. godini iznosila 360,6 miliona dinara, u 2008. godini neto dobit bila je 219,6 miliona, da bi se u 2009. pojavio gubitak od 226 miliona dinara.

Neto gubitak u 2010. godini je iznosio 378 miliona dinara, za 2011. godinu iskazan je gubitak od 470 miliona dinara, a dugovanja Jugoremedije danas daleko su veća od procenjene vrednosti fabrike.

Ona podseća i na blokadu računa fabrike koja na današnji dan iznosi 456,3 miliona dinara, i da porezi i doprinosi nisu redovno uplaćivani pa zaposleni ne mogu da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje.

Poslednja zarada je kroz prinudnu naplatu isplaćena za novembar mesec 2011, a duguju se plate za period od decembra 2011. do avgusta 2012.

U proteklih godinu dana fabriku je napustilo 30 stručnjaka jer nisu mogli da obavljaju svoj posao u skladu sa zahtevima struke i vrlo stroge farmaceutske regulative.

Zbog neizmirivanja ugovornih finansijskih obaveza prema licencnom partneru "Sanofi-Aventisu" - fabrika "Jugoremedija" je izgubila pravo da proizvodi i distribuira preparate po kojima je decenijama bila prepoznatljiva na domaćem tržištu i koji čine 80 odsto domaće prodaje lekova u toj fabrici.

Zbog neodržavanja sistema i odlaska stručnih kadrova izgubljeni su sertifikati za standarde ISO 9001 i 14001 i GMP sertifikat za izvoz lekova na tržište Ukraine.

Posle poništenja prethodne privatizacije (2007. godine) akcije "Jugoremedije" vredele su 20 evra, a danas manje od 200 dinara i nema kupaca.

"Da li je ovakav odnos aktuelnog rukovodstva 'Jugoremedije' u saglasnosti sa evropskim vrednostima u kojima su društvena odgovornost i privatna svojina osnovni postulati", navedeno je u saopštenju Udruženja akcionara "Jugoremedija" 3 Zrenjanin.

Kacin je nakon jučerašnje posete toj zrenjaninskoj fabrici lekova izjavio da je hapšenje čelnika zloupotreba člana 359, koji se koristi za reketiranje.

Vršilac dužnosti direktora "Jugoremedije" Zdravko Deurić uhapšen je 1. avgusta ove godine, a nakon dva dana određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana.

Radnici fabrike okupljeni u udruženju "Ravnopravnost", podneli su tužbu zbog, kako su naveli, nezakonitog hapšenja čelnika fabrike, upozoravajući da ta afera ugrožava opstanak "Jugoremedije".

Inače, Deuriću je zapaljen automobil krajem jula.

Ovo nije bila prva akcija policije u "Jugoremediji" pošto su inspektori za privredni kriminal pre dve godine odneli više od 600 dokumenata o poslovanju ove fabrike lekova.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Dragan Gojić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image