• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najtraženiji indeksi FON i ETF

Upoređujući podatke o interesovanju brucoša za pojedine fakultete sa procentom objavljenih oglasa primetan je rast ponude poslova u 2011. iz oblasti IT-a za 80 odsto u odnosu na 2010.

Rezultati redovnog godišnjeg istraživanja o izboru studija među maturantima na sajtu Infostud koje je uključilo oko 2.000 ispitanika pokazali su da su najčešći razlozi zbog kojih mladi odlučuju da nasave školovanje: želja da steknu znanja iz oblasti koje ih zanimaju i mogućnost zaposlenja.

Upoređujući podatke o interesovanju brucoša za pojedine fakultete sa procentom objavljenih oglasa po kategorijama poslova na istom sajtu može se povući zanimljiva paralela. Iz godine u godinu veća je ponuda poslova iz oblasti IT-a, pa je 2011. na sajtu bilo oko 80 odsto više oglasa u ovoj kategoriji u odnosu na 2010. godinu. Sudeći prema ovim podacima, programeri, veb dizajneri, administratori baza podataka najkraće čekaju na posao. Otuda i ne čudi podatak da za fakultete koji školuju ovakve obrazovne profile vlada i veliko interesovanje.

U prvom upisnom roku akademske 2012/13 za 670 mesta na Fakultetu organizacionih nauka se nadmetalo 1396 kandidata, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 560 kandidata je konkurisalo za 993 mesta.

Zanimljiv podatak je da se godinama unazad ljuta borba vodila se za indeks Geografskog fakulteta na kome je za jedno mesto u proseku konkurisalo tri kandidata. Prošle godine je ipak došlo do promene jer je apsolutni rekorder po interesovanju brucoša bio Fakultet bezbednosti gde se za 1012 mesta prijavilo 390 kandidata.

Ipak, među najzastupljenijim oglasima na sajtu su oni iz oblasti srednjeg menadžmenta i opšte ekonomije, pa već godinama vlada veliko interesovanje za studije ekonomije. Ove godine, u prvom upisnom roku, za 1350 mesta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu konkurisalo je 1610 kandidata.

Poslednjih godina je primetan porast broja oglasa iz oblasti mašinstva, što se odražava i na interesovanje maturanata za ove studije, kao i za studije rudarstva i geologije. Naime, akademske 2009/10 za 590 slobodnih mesta na Mašinskom fakultetu u Beogradu konkurisalo je 369 kandidata, dok se u prvom upisnom roku 2012/13 za 540 mesta prijavilo 624 kandidata.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image