• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diskriminacija i u oglasima za zapošljavanje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je danas da ima mnogo objavljenih oglasa za zapošljavanje u kojima postoji diskriminacija.

"Ponekad se radi o poslu koji podjednako mogu da obavljaju i žene i muškarci, a traže se samo žene ili obrnuto", rekla je Petrušić.

Petrušić je, gostujući na TV Pink, istakla da ima i slučajeva u kojima je podneta tužba protiv poslodavca zbog diskriminacije.

"Čak i veoma ugledne državne institucije ponekad dozvole sebi da recimo traže za posao medicinske sestre samo one koje nisu starije od 35 godina iako se radi o poslu koje podjednako dobro mogu da obavljaju i starije žene", kazala je Petrušić.

Petrušić je istakla da se diskriminacija javlja u slučajevima kada se prema onima koji imaju jednaka prava nejednako postupa, da svest o ravnopravnosti predstavlja evropski standard i da polako sazreva u Srbiji.

Petrušić je upozorila da se u razgovorima koji se vode sa ženama prilikom zapošljavanja postavljaju potpuno nedozvoljena pitanja kao što su da li je ili nije udata i da li ima ili nema dece.

Žene ne bi trebalo da odgovaraju na takva pitanja, nego da upotrebe raspoloživa zakonska sredstva i pokrenu postupak za zaštitu od diskriminacije pred sudom, dodala je Petrušić.

(Tanjug)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bosanac

Neki poslodavci imaju opravdan razlog za licna pitanja tipa: da li ste udati i koliko ili imate li djecu...Takva pitanja se postavljaju iz razloga da ne mora da raspisuje konkurs za posao svakih mjesec-dva jer je zaposlio zenu koja je zatrudnila u roku od 2-3 mjeseca i mora ici na porodiljsko.Em nema zarade,em se muci papirologijom?Onda bi najbolje bilo da zaposli sve porodilje pa da im kao socijalna sluzba uplacuje 70% plate i sve doprinose.Zato cesto znaju usloviti da ne smije imati djece prvu godinu.(po meni nije diskriminacija, vec posao).Stavite se u njihov polozaj pa da vas cujem.

dejan

Ja sam bio pitan dal sam ozenjen i dal imam decu posto sam rekao da nisam onda su me pitali dal imam devojku, pa su me onda pitali sa cime mi se roditelji bave. Posle mi rekli da ne prijavljuju radnike prvih 6 meseci a posle prijave ako oni smatraju da je to potrebno. Stvarno cu jednom da idem redovno na razgovore kod raznih poslodavaca ozvucen, stavicu mali mikrafon u dzep i kad udjem na razgovor ukljucicu snimanje i te snimke cu postavljati na net i uz snimak cu objaviti naziv firme, ime i prezime poslodavca, adresu, broj telefona

soja

Ja sam pri zaposljavanju bila pitana za god,udaja,dete,ali su bili u guzvi pa su me zvali da radim,iako nisam dipl.Dobila posao i radila na crno-sivo(tj.placeno zdravstveno i doprinosi,a plata u koverti i to nedeljno-inace sve plata se formirala od para koje su zaradjene na crno,bez racuna,usluge,ddd,lecenje...E sada otkaz i nikom nista,privatna firma,liberalni kapitalizam

special image