• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi će graditi vetrenjače po Srbiji?

Rusi planiraju da u Srbiji prave vetrenjače, a Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom ruskom vlasništvu, ima ambicije da, osim u naftno-gasnom sektoru, bude lider i u oblasti energetike.

U planiranoj strategiji predviđena je izgradnja dva postrojenja vetrenjača, ali i razvoj nekonvencionalnih resursa koji bi značajno povećali rezerve gasa i nafte.

U NIS-u su za beogradski list "Press" potvrdili da planiraju intenziviranje poslovanja u energetskom sektoru, ali nisu želeli da govore o detaljima.

"U metod vetrenjača, koji se uveliko koristi po Evropi, NIS je spreman da investira do 15 milijardi evra", ističu sagovornici lista.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko nedavno je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavio plan, prema kojem će se ta kompanija osim proizvodnje nafte, orjentisati i na proizvidnju energije.

Kravčenko je, kako navode izvori lista, želeo da pre zvaničnih razgovora sa Vladom Srbije dobije podršku Nikolića za projekte koje namerava da realizuje NIS-ov blok energetike.

Kravčenko je naveo da bi NIS uložio oko 400 miliona evra u razvoj ekoloških projekata.

On je Nikoliću predstavio i plan alternativnih projekata proizvodnje energije, koji bi ove godine počeo da se realizuje i bio bi završen u narednih osam godina.

NIS namerava da se uključi i u proizvodnju energije pomoću čvrstog goriva, kao i da učestvuje u tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca, s obzirom da je u Aleksincu najveće nalazište u Evropi.

Nikolić je, navodi "Press", obećao podršku NIS-u, ali samo ako postoje čvrste garancije da neće biti štete po životnu sredinu.

(MONDO/Foto: Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

samo srpski interes

RUSIJA je spas

Daj sta das

Nije to za nas bolje da napravite nukleraku koja je najefikasnija,pouzdana i najekonomicnija za proizvodnju energije.Vetrenjace nisu dobre niti su pouzdane Nemacka je to najbolje osetila.Za nas je najbolje izgradnja termo elektrana na Kosovu,hidroelektrane ali bi bilo lepo da imamo i po neku nuklearnu posto nismmo deo EU mada i tamo Francuska se vecinom snabdeva nuklearnom energijom.

special image