• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNS: Centralizovati javne nabavke

Srpska napredna stranka danas je predstavila svoj predlog novog Zakona o javnim nabavkama, a jedna od najznačajnijih promena u odnosu na prethodni zakon je predlog da se javne nabavke "delimično centralizuju".

Koautor nacrta novog zakona Bojan Terzić je tokom javne rasprave rekao da je namera predlagača da se kroz centralizovane nabavke nabavljaju standardizovana dobra i usluge.

"Tako ne bi moglo da se desi da svako ministarstvo odlučuje koje će autonmobile kupovati, nego da to bude uniformno na nivou države", objasnio je Terzić.

On je istakao da je novi zakon "detaljan" kada je reč o merama za sprečavanje korupcije i sukoba interesa.

"Kroz obavezu propisivanja planova integriteta, u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije, ostavili smo mogućnost da se detaljnije urede neka pitanja. Uveli smo obaveznu pisanu komunikaciju, prvi put je uvedena zaštita uzbunjivača, a predvideli smo i odredbe za sprečavanje sukoba interesa", objasnio je Terzić.

Revizijom pravilnosti poslovanja i primene Zakona o javnim nabavkama utvrđeno je da su prošle godine, suprotno zakonu, izvršene nabavke dobara, radova i usluga u vrednosti od 85 milijardi dinara, podsetio je direktor Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

"To je iznos koji je dobijen na uzorku od manje od jedan odsto svih subjekata revizije. Možemo samo da pretpostavimo šta bismo utvrdili da smo imali kapacitete za reviziju svih subjekata u toku jedne godine", naglasio je Sretenović.

Prema njegovim rečima, najdrastičniji primer korupcije u javnim nabavkama je nameštanje tendera pre nego što se i objave.

"Dešava se da najniža cena na tenderu, posebno kada se radi o građevinskim radovima, postane nekoliko puta veća tokom realizacije. Ugovori se menjaju aneksima, a većina poslova se dobija direktnim pregovorima", upozorio je Terzić.

On je ukazao da bi nameštanje tendera moglo da se izbegne tako što bi poslove centralizovanih javnih nabavki obavljali dobro plaćeni ljudi, koji bi kontrolisali čitav proces.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević je napomenuo da u Srbiji vlada preovlađujući stav da je onaj ko učestvuje na tenderu koji nije namešten "romantično naivan".

"Lično sam se trudio da protežiram sistem javnih nabavki koji postoji u Južnoj Koreji. Tamo su javne nabavke softverski rešene, tako da od početka do kraja konkursa ne postoji diskreciono odlučivanje, a za spekulacije na dnevnom tržištu izriče se smrtna kazna", rekao je Knežević.
(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image