• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada i guvernerka oduševili privrednike

Nastup Ipremijera Ivice Dačića, ministra Mlađana Dinkića i Jorgovanke Tabaković na konstitutuvnoj sednici nacionalnog privrednog saveta "fenomenalni" i "iznad očekivanja". Konkretni predlozi sledeće nedelje, pravi rezultati za tri-četiri godine.

Prva sednica Nacionalnog saveta za privredni oporavak protekla je u konstruktivnoj, radnoj atmosferi, a privrednici, bankari i ekonomisti dobili su priliku da predstavnicima vlade iznesu prve predloge za oporavak nacionalne ekonomije, izjavili su članovi saveta posle večerašnje konstitutivne sednice.

Privrednici i bankari izrazili su u izjavama novinarima Tanjuga i B92 očekivanje da će prve konkretne mere, koje će se odnositi na goruće probleme, biti formulisane već za dve nedelje, a da će se zatim razgovarati i o dugoročnim strateškim merama.

Potpredsednik saveta i predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Branislav Grujić izjavio je da je sastanak opravdao očekivanja i da će savet biti mesto na kome će se ukrštati stavovi vlasničkih struktura, vlade, privrede, ekonomskih i finansijskih struktura i centralne banke.

On je precizirao da će se rad saveta odvijati kroz tri radne grupe, od kojih će svaka predložiti konkretne mere, koje će biti sistematizovane sledeće nedelje.

"Dogovor je da se nastavi rad, da se podelimo po radnim grupama i u sledeće dve nedelje izvedemo ono što se mora odmah, a potom da se pređe na ono što su strategije, planovi".

"Odmah će biti rešeno ono što može da se reši brzo i jednostavno, a ono što zahteva određeno vreme će biti predloženo vladi i primenjeno u najbržem roku", naveo je Grujić.

Predsednik ITM grupe Toplica Spasojević istakao je da je formiranjem saveta uspostavljena neophodna komunikacija između vlade i privrede, "da je napravljena izuzetna atmosfera, da je dobar sastav ljudi i da su svi spremni i željni za radom".

"Predsedniku vlade je jako važno da atmosfera bude dobra i da može na kraju nekog perioda od tri-četiri godine da se izađe sa pravim rezultatima - povećanjem zaposlenosti, izvoza i da možemo da kažemo da smo ekonomski oporavili", rekao je Spasojević.

Svako od članova saveta će iz svog domena reći koji su glavni problemi i predložiti konkretne mere, rekao je on i dodao da je na sastanku, između ostalog, bilo reči o dostupnosti sredstava za privredu i visini kamatnih stopa, koje bi trebalo prilagoditi da bi mogla da se pokrene velika privredna inicijativa.

"Mislimo da bez novog ekonomskog ciklusa neće moći da se desi veliko zapošljavanje, ni punjenje budžeta. Takođe smo govorili o problemu taksi, brzini dobijanja doizvola", dodao je Spasojević.

On je najavio da će se radne grupe susresti naredne nedelje i izaći sa konkretnim predlozima.

Počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon" Nikola Pavičić izjavio je da je savet podržao predlog mera Ministarstva finansija i privrede o ukidanju parafiskalnih nameta, pokrenute kao pomoć za 9.000 malih preduzeća, 80.000 mikro preduzeća i 400.000 preduzetnika.

Kako je naveo, radi se o merama čiji efekat primene može biti ušteda i do 1,5 milijardi evra.

Predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić izjavio je da je na sastanku vladala jako dobra atmosfera i da su prvi utisci "fenomenalni".

"Ono što nismo imali u prethodnom periodu, to je vlada koja je voljna da nas sasluša, to smo dobili na prvoj sednici i mislim da krećemo u dobrom pravcu", rekao je Carić.

Predsednik Izvršnog odbora "Hipo Alpe Adrija banke" Vladimir Čupić izjavio je da su nastupi predsednika vlade Ivice Dačića, ministra finansija Mlađana Dinkića i guvernera centralne banke Jorgovanke Tabaković na sastanku bili iznad očekivanja, "vladala je jedna potpuno otvorena atmosfera i taj nivo saradnje je nešto što smo dosta dugo čekali".

On je objasnio da se radne grupe u okviru saveta tiču finansijskog sistema, realnog sektora, budžetskog sistema "tako da to su tri osnovne grupe problema koje će biti posebno razmatrane i u okviru toga će se davati konkretni predlozi".

"Dosta tih predloga ima, tako da oko pojedinih stvari možemo biti vrlo operativni i vrlo brzo možemo videti konkretne rezultate. Neke stvari zahtevaju više vremena i to su uglavnom strateške mere koje će zahtevati malo dužu pripremu i realizaciju", ukazao je Čupić.

"Ono što je dobro da postoji jedna apsolutna spremnost za saradnju i da se sasluša i struka i privreda i finansijski sektor, da se formiraju mere koje idu ka tome da se stanje u ekonomiji poboljša", istakao je on.

(Tanjug, foto Fonet/Aleksandar Koković)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

posmatrac

Jasan je razlog odusevljenja: prvom merom, zbranom izvoza soje i secerne repe, tajkuni od suse zgrnuli milione a seljake totalno unistili. Trzisno, nema sta

Ekspert

Odlicno.Jos da vidimo rezultate:da se smanji nezaposlenost,poveca privredni rast,smanji ili eliminise budzetski deficit,a 2014 da se pojavi budzetski suficit,da se zaduzivanje smanji na nuznu mjeru i da popravi spoljnotrgovinski bilans.To su ciljevi,ali za to treba cvrsta organizacija perfektna koordinacija i ono sto je najvaznije solidarnost a ne pohlepa.

special image