• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić ima podršku i gazda i sindikata

Predstavnici države dogovorili su se sa sindikatima i poslodavcima o antikriznim merama kao i da nijedan zakon ne ide na usvajanje bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je dobro što su država, sindikati i poslodavci postigli saglasnost da zajedno krenu u borbu protiv ekonomske krize i
izrazio spremnost da zaštiti prava radnika.

"Sve što (sindikati i poslodavci) budu predlagali mi ćemo najodgovornije razmotriti", rekao je on novinarima u Vladi Srbije nakon konstitutivne sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Dačić je kazao da Vlada želi da vodi politiku "što šireg dogovora" svih činilaca društva koji u određenim oblastima stubovi države.

Prema njegovim rečima, na prvoj sednici Saveta predstavnici države su članove sindikata i poslodavaca upoznali sa antikriznim merama, a dogovoreno je i da nijedan zakon ne ide na usvajanje u Skupštinu dok Savet ne da mišljenje o njemu.

"Spreman sam i da zaštitimo prava radnika svuda gde postoje takva ugroženost", kazao je Dačić i dodao da je cilj da se porođe kroz teškoće na što bezbolniji način što je suština razgovora sa sindikatima i poslodavcima.

On je međutim istakao da "nije dobro da u vremenu krize postoje podele među poslodavcima i sindikatima".

"Često imam problema sa kim treba da razgovaram. Zato ću razgovarati i sa drugm sindikatima koji nisu reprezenatativni i koji osporavaju reprezentativnost. Zalažem se ponovo utvrdi reprezentativnost svih i spreman sam za takav razgovor", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio i da ukoliko Srbija želi da uđe u Evropsku uniju mora da radi po evropskim standardima u oblasti rada, zbog čega su važni socijalna povelja i prava radnika.

"Ne može strana kompanija da dođe u našu zemlju i da ovde primenjuje propise koji su prevaziđeni u Evropi pre 100 godina", rekao je on i dodao da njegov stav nije pretnja bilo kome.

Dačić je zamerio i stranim bankama na tome što su za godinu i po dana iz zemlje iznele 1,5 milijardi evra, istovremeno tvrdeći da su društveno odgovorne.

"To je možda urađeno po zakonu, ali profit se iznosi u uslovima kada se Srbija guši u ekonomskoj krizi. To nije društveno odgovorno ponašanje", naglasio je premijer.

(Beta, foto: Beta/Emil Vaš)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image