• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplane traže i mazut i poskupljenje

Većini toplana u Srbiji neophodna je pomoć Robnih rezervi da bi obezbedile potrebne količine mazuta i da bi 15. oktobra uspešno započele grejnu sezonu.

Toplane pre početka grejne sezone traže od lokalnih samouprava poskupljenje grejanja od 10 do 45 odsto, zbog visokih cena energenata i slabe naplate potraživanja koja iznose oko 17 milijardi dinara.

Toplane pored toga imaju i dugove iz prethodnih grejnih sezona koji su dostigli 18 milijardi dinara, kažu u toplanama.

Za sada im ta poskupljenja lokalne samouprave uglavnom nisu odobrile, ali će to zavisiti pojedinačno od svake opštine do opštine, a različiti su i zahtevi za nivo poskupljenja, koji se kreću do 45 odsto, istakli su direktori toplana u izjavama Tanjugu.

Među razlozima za poskupljenje grejanja je i mogućnost da dođe do poskupljenja gasa za toplane posle Nove godine.

Razgovori o nabavci potrebnih energenata za toplane su u toku kažu u toplanama i očekuju da će grejna sezona uprkos svim problemima početi na vreme, 15. oktobra.

One toplane koje su finansijski sposobne jedan deo mazuta će obezbediti putem javnih nabavki, rekao je Tanjugu direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić i naveo da je toplanama u Srbiji ukupno potrebno 78.000 tona mazuta za jednu grejnu sezonu i oko 570 miliona kubika gasa.

Među najnižim cenama je grejanje u Priboju, koje iznosi 57 dinara po metru kvadratnom i ta cena nije menjana nekoliko godina, zbog čega pribojska toplana očekuje da će lokalna samouprava do kraja septembra odobriti poskupljenje, izjavio je direktor toplane FAP stan iz Priboja Goran Spajić.

Spajić je naveo da zahtev te toplane da grejanje u Priboju poskupi na 105 dinara po metru kvadratnom i dodao da iako dođe do poskupljenja grejanja, ne očekuje se veći priliv novca, jer je mala naplata računa zbog lošeg standarda građana.

I toplana u Priboju, kao i ona u Zaječaru Novom Pazaru i mnoge druge neće moći da počnu grejnu sezonu, ako ne dobiju pomoć u isporukama mazuta iz Robnih rezervi od kojih su tražile reprogram starih dugova i da se toplanama omogući da 42.000 tona mazuta koje su pozajmile prošle godine vrate tek za godinu dana

Toplana u Novom Pazaru takođe očekuje pomoć Robnih rezervi i odobrenje reprograma starih dugova, a traže i poskupljenje grejanja za oko 30 odsto, izjavio je Tanjugu direktor toplane u tom gradu Bojan Biočanin.

Zbog toga je neizvesan početak grejanja u Novom Pazaru, kao i u Zaječaru gde nova kotlarnica neće biti završena narednih nekoliko meseci, kažu u tim toplanama.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Platisa

Prvo iskljucite neplatise. Nego, njima se oprasta dug, a mi da placamo. Znaci, ova zemlja je haos.

Konfucije

Pa ne moze se zbog dugova neplatisa udariti po dzepu onih koji placaju. Dokle ce biti po onoj -udri vola koji vuce a ne onog koji zabusava

nnn

Da li ce nekad u ovoj bedari od drzave biti i neko pojeftinjenje? :(

special image