• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pale devizne rezerve - neto 5,54 milijardi

Bruto devizne rezerve NBS iznosile su na kraju avgusta 9,91 milijardi evra, što je oko 230 miliona evra manje nego mesec dana ranije, dok su izvorne rezerve centralne banke spale na 5,54 milijardi.

Neto devizne rezerve same Narodne banke, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju avgusta 5,54 milijardi evra.

Kako ističe centralna banka, bruto devizne rezerve NBS su obezbeđivale pokrivenost novčane mase (M1) od 419 odsto, kratkoročnog duga od 2.723 odsto, uz istovremeno pokriće oko sedam meseci uvoza robe i usluga.


U toku avgusta najveći odliv iz deviznih rezervi, precizira se, bio je za otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) od 107,2 miliona evra.

U istom periodu banke su povukle deviznu obaveznu rezervu u neto iznosu od 96,0 miliona evra, uglavnom zbog izmenjene regulative NBS kojom je povećan deo obračunate devizne obavezne rezerve koje banke izdvajaju u dinarima, navela je centralna banka.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku avgusta bili su za izmirivanja obaveza stranim kreditorima u iznosu od 24,1 milion evra, intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 15 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 13,5 miliona evra.

Najveći priliv u avgustu ostvaren je od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 37,6 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi u ukupnom iznosu od 18,1 milion evra.

(Beta, ilustracija: MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Creak

Vec imam osecaj dace neko da izjavi kako je Boris Tadic ukrao taj novac. Kako nesto lose izleti uvek isti odgovor i opravdanje , Boris Tadic je to uradio .. Taj covek je u najmanju ruku multimilijarder :-)

special image