• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašića bi da sad vrate u NBS

Guvernerka Jorgovanka Tabaković nema ništa protiv predloga ministra finansija Mlađana Dinkića da bivši guverner Radovan Jelašić bude predsednik Saveta guvernera.

Najava ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da će kandidat za predsednika Izvršnog odbora Narodne banke Srbije biti nekadašnji guverner centralne banke Radovan Jelašić izazvala je veliku pažnju javnosti.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, prethodnih dana vodili su se razgovori o mogućoj kandidaturu Radovana Jelašića za mesto predsednika Saveta guvernera centralne banke.

"Guverner NBS saglasna je sa predlogom da, ako za to nema zakonskih prepreka, Jelašić postane predsednik Izvršnog odbora, a imajući u vidu njegovo veliko iskustvo u vođenju monetarne politike", kažu u centralnoj banci.

Za sada je neizvesno da li će Radovan Jelašić prihvatiti tu funkciju jer se tim povodom nije oglašavao u javnosti a i s obzirom na to da iako uspešan kao guverner (i protivnik vladinog neobuzdanog trošenja) nije u baš najlepšem maniru ispraćen sa funkcije guvernera od prethodne vlade iz koje je polovina ministara i u aktuelnoj.

Jalašić je napustio NBS krajem jula 2010. godine, formalno davši ostavku "iz ličnih razloga" a zapravo na "molbu" da se povuče upućenu od tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

U trenutku smene guvernera Jelašića godišnja infalcija je bila 5,1 odsto (planirana 6 odsto), jedan evro je po srednjem kursu vredeo je 104,8 dinara a (neto) devizne rezerve NBS su bile 5,3 milijarde evra.

Prema poslednjim podacima inflacija je u avgustu ove godine bila 7,9 odsto (planirano 4 odsto a do kraja godine je prognozirana na nivou od gotovo 10 odsto), evro se menja za 117.2 dinara a devizne rezerve NBS su 5,4 milijarde evra.

(MONDO, foto: Tanjug/Nemanja Jovanović)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marks

Nestalo mu para,a i da ucini koju uslugu svojim gazdama iz stranih banaka,da vas bolje gule kamatama,a za kurs se ne nadajte suvise,ne postoji drzava bez privrede a da ima stabilan fluktuirajuci kurs,al je idealno za spekulacije,sto je najgore,nije podstaknut izvoz,a doslo je do depresijacije dinara.

Dana

Povratak GospodinaJelisica u svakom slucaju bi bio u interesu gradjana i ocivanju cenovne stabilnosti.On je jedan od retkih Guvernera kome interesi stranke nisu bili ispred iznad ciljeva NBS

Sashko

Eto, bar su nam se devizne rezerve povećale! :-) Šalu na stranu, ako Jelašić prihvati funkciju to može da donese samo dobro.

special image