• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović se ne boji kontrole poslovanja

"Srbijagas" posluje transparentno i svi izveštaji o radu tog preduzeća nalaze se kod Vlade Srbije, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

"Naš osnivač - Vlada Srbije i svi državni organi imaju prava da kontrolišu rad svakog državnog preduzeća sa javnim kapitalom pa i Srbijagasa", rekao generalni direktor Bajatović novinarima u mestu Neštin gde je pustio u rad fabriku za proizvodnju vode "Vilavoda".

Bajatović je komentarišući izjave ministarke energetike Zorane Mihajlović da je zatražila kontrolu poslovanja javnih preduzeća iz energetskog sektora, među kojima je i "Srbijagas", rekao da nema nameru da polemiše s ministarkom preko medija i ponovio da "Srbijagas" posluje transparentno i da se državna revizija već sprovodi u tom preduzeću.



"Što se tiče posrednika - posrednici ne postoje u poslovanju Srbijagasa", istakao je Bajatović i podsetio da to preduzeće u skladu sa međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije, gas kupuje od preduzeća "Jugorosgasa".

"To je tako dogovoreno sa Gaspromom godinama unazad i pre nego što sam ja bio generalni direktor Srbijagasa", podsetio je Bajatović.

Što se tiče takozvanih "toling aranžmana" koji se odnose na preradu gasa u srpskim fabrikama, Bajatović je rekao da je taj energent značajno jeftiniji nego kada bi ga kupovali po uobičajenim uslovima.

"Srbijagas je tu samo garant celog posla i taj gas je omogućio da prežive te fabrike u kojima ukupno radi oko 5.000 zaposlenih" rekao je on.

U planu je da taj posao prerade gasa u srpskim fabrikama bude nastavljen do 2015. godine, precizirao je Bajatović.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je juče u Nišu da je zatražila kontrolu poslovanja javnih preduzeća sa ciljem da ona postanu efikasnija i profitabilnija.

"Nisu u pitanju nikakvi personalni problemi, nego je osnovna stvar da imamo jasne kriterijume kako da preduzeća koja su u svojini države posluju efikasnije i i stabilnije. Moje mišljenje je da mogu bolje", kazala je Mihajlović novinarima.

Srbija će od decembra dobiti dodatno sniženje od 50 dolara za 1.000 kubnih metara (m3) gasa iz Rusije, izjavio je Bajatović i naglasio da je već dobijeno jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto na početku ove godine.

Cene gasa za Srbiju od januara biti 420 dolara za 1.000 m3 gasa, umesto očekivanih 470 dolara.

Bajatović je međutim istakao da se to pojeftinjenje koje će dobiti država Srbije neće odraziti na sniženje gasa za potrošače jer je cena gasa već sada niža za 30 odsto u odnosu na tržišnu cenu.

Zbog toga što je cena gasa za potrošače niža za 30 odsto od realne "Srbijagas" već tri godine posluje u minusu, napomenuo je Bajatović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image