• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Nema poskupljenja mleka i hleba

Ministar trgovine tvrdi da je do nestašice ulja i šećera došlo zbog problema kod dobavljača. Nema poskupljenja mleka i hleba.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će vlada, ukoliko ne bude dovoljno ulja i šećera na tržištu, nastaviti sa intervencijama iz Robnih rezervi, ocenivši da je do nestašice tih proizvoda došlo zbog problema kod dobavljača.

"Nastavićemo sa intervencijom iz Robnih rezervi i pored ovih 5.000 tona ulja i šećera intevenisaćemo i dalje ukoliko se za to ukaže potreba i ukoliko ne stabilizujemo tržište ovom prvom intervencijom", rekao je Ljajić za Televiziju B92.

Na konstataciju novinara da je tržišna inspekcija ustanovila da u velikim trgovinskim lancima nema zaliha ulja i šećera u magacinima, on je odgovorio da "to značio da je problem nastao negde kod dobavljača koji ne isporučuju dovoljne količine ulja i šećera".


U trgovinama širom Srbije već nekoliko dana primetna je nestašica ulja i šećera, a prve količine iz Robnih rezervi mogu se očekivati u trgovinama Srbije već od srede, 19. septembra.


To najavio je danas direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

Robne rezerve raspolažu dovoljnim količinama ulja i šećera i tempo isporuke trgovinama zavisiće od tehničke procedure i organizacije transporta, rekao je Tasić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Robne rezerve su danas dobile spiskove trgovina zainteresovanih za nabavku ulja i šećera iz rezervi i od sutra će početi potpisivanje ugovora. Nakon toga, trgovci odlaze u uljare i šećerane da preuzmu te namirnice.

Vlada Srbije je 14. septembra donela odluku da se iz robnih rezervi interventno proda po pet hiljada tona rafinisanog suncokretovog ulja i šećera, kako bi se zaštitilo tržište i obezbedila normalna snabdevenost stanovništva tim namirnicama.

Maloprodajna cena ulja će iznositi 142, 56 dinara za litar, a šećera do 95,05 dinara po kilogramu.

U trgovinama širom Srbije već nekoliko dana primetna je nestašica ulja i šećera.

Prazni rafovi za ulje i šećer stvorili su paniku među potrošacima, kako zbog spremanja zimnice tako i zbog najavljenog poskupljenja, pa se ranijih dana moglo videti kako se ulje i šećer kupuju u većim količinama kada stignu u trgovine.

Među trgovcima se moglo čuti da će ulje da poskupi na više od 200 dinara za litar, a šećer preko 100 dinara za kilogram.

Ljajić je ocenio da nema razloga za poskupljenje mleka, najavljujući da će razgovarati sa proizvođačima o najavljenim većim cenama.

"Sigurno ćemo razgovarati sa proizvođačima mleka i videćemo šta su njihovi razlozi za najave poskupljenja", rekao je Ljajić za televiziju Vojvodine.

On je dodao da će se u tom razgovoru čuti kakvi su to novi inputi (ulazni troskovi) zbog kojih proizvođači najavljuju poskupljenje mleka "koje do sada nismo znali", s obzirom na to da proteklih godinu dana nije bilo poskupljenja struje i drugih energenata.

Cena kukuruza bi, prema rečima Ljajića, zbog suše mogla da utiče posredno na poskupljenje stočne hrane, kao i mleka i mesa, "ali u ovom trenutku nema osnova za to poskupljenje".

Ljajić je naveo da će proizvođači mleka koji najavljaju poskupljenja "biti koliko sutra kontaktirani", dodavši da ne zna šta je razlog što zahtevaju poskupljenje.

On je naglasio i da Vlada Srbije neće "sedeti skrštenih ruku" i da će preuzeti sve što može kako bi tržište bilo snabdeveno mlekom.

"Jedna od mera (da sprečimo nestašice i poskupljenje mleka) je da odobrimo uvoz mleka iz susednih država", rekao je Ljajić.

On je naveo i da se pregovara sa pekarima koji od 30. septembra traže da hleb "sava' od tipa brašna 500 košta 54 dinara, dodavši da smatra da to poskupljenje nije realno.

Ljajić je naveo da je resorno ministarstvo dobilo kalkulacije proizvođača hleba "koje se ne slažu sa našim" dodavši da će se videti kakav će ishod biti.

"Smatram da povećanje na 54 dinara hleba "sava" nije realna", rekao je on i podsetio da do 30. septembra važi Uredba vlade kojom je ograničena cena te vrste hleba.

Ljajić je najavio i da će toplanama na godinu dana biti produžen rok u kome moraju da vrate državi mazut dobijen na početku prošle grejne sezone.

On je objasnio da je rok za vraćanje kraj septembra ali da će biti prolongiran za godinu dana "jer nemaju da vrate mazut koji su dobili za prošlu grejnu sezonu".

Većini toplana u Srbiji neophodna je pomoć Republičkih robnih rezervi da bi obezbedile potrebne količine mazuta i da bi 15. oktobra uspešno započele grejnu sezonu, a mnoge traže i poskupljenje grejanja od 10 do 45 odsto.

Ljajić je ponovio da će u sredu iz Robnih rezervi početi isporuka po 5.000 tona ulja i šećera, kako bi se stabilizovalo tržište ovih artikala.



(Tanjug, foto.MONDO)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goca

I prosle godine je bila nestasica a sad kad dobiju iz robne rezerve samo ce to da uzmu njihvi prijatelji a ko nema prijatelje ostaje bez ulja i secera.

tOma

Kad ljudi pocunu da panice.

simoPB

sta nadje inspekcija i ko diže cenu ako je marža 10%? oće li i ovaj put zaraditi samo švrceri i vlada je ga je kupila po 80 din?

special image