• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Ko nema, ne može da štedi

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao da je danas da je Srbiji potreban plan za stabilnost nacionalne valute.

Dačić je na Menadžmnet forumu jugoistočne Evrope u Privrednoj komori Srbiji objasnio da taj plan mora da bude rezultat kordinacije i zajedničkog rada Vlade Srbije, monetarnih vlasti i privrede.

On je dodao da elementi tog plana treba da budu efikasno korišćenje instrumenata monetarne politike, privlačenje stranih investicija, sprečavanje odliva deviza, destimulisanje nepotrebnog uvoza, podsticanje izvoza.

"Vlada je spremna za partnerski odnos sa finansijskim sektorom", istakao je Dačić.

Premijer je naglasio da je ekonomski oporavak nacionalni prioritet i svi ostali prioriteti među kojima su evropske integracije, regionalna sradnja, borba protiv korupcije, školstvo, zdravstvo zavisiće od sposobnosti da se to obezbedi.

On je rekao da je potrebno da u ovo vreme postoji ekonomski koncenzus ne samo ekonomista već i ljudi koji vode privredu.

"Ovo nije kriza vlade, finansijskog sektora i privrednika , ovo je kriza svih nas i samo ukoliko podelimo odgovornost možemo brzo da izađemo iz nje", kazao je Dačić.

Srpski premijer je dodao da predmet ekonomskog koncenzusa treba da bude razvojna ekonomska politika koja će dovesti do podizanja životnog standarada naglašavajući da je to i suština ekonomoske politike.

On je naglasio da su dva problema u Srbiji koja podrivaju društvo -potpuno osiromašenje društva i teško stanje privrede kao i veliko socijalno raslojavanje.

Premijer je istakao i da se ekonomska politika koja se u ovom trenutku realno može voditi ne sme zasnivati samo na štednji dodajući da onaj ko nema ne može da štedi.

"U ovom momentu uloga države nije onakva kakvu bi ekonomisti želeli i ovo sada nema veze sa ideologijom", dodao je Dačić .

Podsetio je da Srbija ima najvišu cenu kapitala, najnestabilniji kurs i najvišu stopu nezaposlenosti u regionu, najnižu platu, nedovoljne podsticaje izvoznicima, najmanje subvencije u poljoprivredi što sve umanjuje konkurentnost njenih preduzeća i kredibilitet.

Kazao je i da u pokretanju novog investicionog ciklusa ključnu ulogu ima finansijski sektor za koji on tvrdi da nije u funkciji privrednog razvoja.

"Stalno slušamo da je finansijski sektor stabilan, a privreda nam propala, to je nemoguće", kazao je Dačić.

Količina novca koja je izneta iz zemlje u 2011. veća je od unete a to, kako je naglasio premijer, ne bi izdržale ni mnogo jače ekonomije.

Za godinu i po dana je iz Srbije izneto 1,5 milijardi evra to nije nelegalno kazao je Dačić ali se postavlja pitanje da li je društveno odgovorno i to je tema kojom treba da se bavimo.

Dačić je podsetio i da se u decembru očekuje početak izgradnje gasovoda "Južni tok" a vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Premijer je kazao i da Srbija mora da radi sa svima i tamo gde može da ima koristi navodeći "da mnogi zameraju što sa Rusijom gradimo dobre odnose i sa Kinom imamo investicione dogovore a oni to isto rade".

Dačić je kazao i da zemlje u regionu treba više međusobno da sarađuju i da unaprede međusobnu razmenu.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da zemlje u regionu treba zajednički da razmotre ključne izazove sa kojima se suočavaju zemlje jugoistočne Evrope (JIE) a to su prezaduženost, visok spoljnotrgovinski i bdužetski deficit i visoka stopa nezaposlenosti.

Prema njegovim rečima, zajedničko rešenje je promena privredne strukture u zemljama regiona i regionalno povezivanje u oblasti energije, IT tehnologija, poljoprivrede, osiguranja i finansija.

Organizator današnjeg skupa je Savez ekonomista Srbije, Hrvatsko društvo ekonomista i IEDC-Poslovna škola Bled, u saradnji sa PKS.

(Beta/Foto: Tanjug, Rade Prelić)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image