• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa dodatkom kosovski službenici manje plaćeni

Pojedini državni službenici i pored toga što imaju tzv. kosovski dodatak, uvećanje zarade za 50 odsto, primaju manje plate nego u centralnoj Srbiji.

Načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić izjavio je danas da radnici lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji i pored tzv. kosovskog dodatka imaju manja primanja od kolega u centralnoj Srbiji.

Arsić je u izjavi Tanjugu rekao da su najdastičniji primeri za to plate zaposlenih u opštinskim uprava na Kosovu i Metohiji, koje su i sa kosovskim dodatkom od 50 odsto manje od plata koje dobijaju njihove kolege u centralnoj Srbiji.

"Najveća zarada radnika sa srednjom stručnom školom u lokalnim samoupravama na Kosovu sa kosovskim dodatkom iznosi 37.000 dinara, dok je plata u centralnoj Srbiji za isti taj posao oko 45.000 dinara", rekao je Arsić.

Razlog za to su, prema njegovm rečima, neusklađeni koeficijenti koji su za pokrajinu znatno niži od koeficijenata koji važe u centralnoj Srbiji, a koje su utvrdila resorna ministarstva Vlade Srbije.

Rezultat svega toga je da su primanja zaposlenih na Kosovu i Metohiji i pored činjenica da imaju primanja uvećana za 50 odsto, zapravo manja od primanja zaposlenih u opštinskim upravama u centralnoj Srbiji.

Načelnik odeljenja za finansije opštine Kosovska Mitrovica Mileva Milutinović izjavila je Tanjugu da radnik sa srednjom stručnom spremom sa više od 20 radnog staža i kosovskim dodatkom u ovoj opštini ima platu od 34.671 dinar.

Sa ovim problemom susreću se i zaposleni u zdravstvu, izjavio je narodni poslanik i lekar u mitrovičkoj bolnici Marko Jakšić i naveo je svoj lični primer.

"Plata koju primam kao načelnik ortopedije i koja je uvećana za 50 odsto tzv. kosovskog dodatka, ista je kao i plata mog kolege koji radi u Beogradu, Kraljevu i nekom drugom gradu centralne Srbije. To se može lako proveriti", izjavio je Jakšić.

Sa druge strane plate profesora, kako je Tanjugu rekao dekan Filozovskog fakultetat u Kosovskoj Mitrovici Dragi Maliković, standardizovane su i iznose oko 73.000 dinara plus kosovski dodatak.

Kosovski dodatak je uvećanje zarade od 50 odsto onim radnicima državnih preduzeća koji žive i rade na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

macho

Ha ha ha , e ovo je super ! Ko ima daj mu jos ko nema nedaj mu nista .... A sta je sa sirotinjom koja nema radno mesto !? Gospodo sa vlasti i koji ste bili na vlasti od 99-te proklece vas ovaj narod sta radite i kako pomazete....

special image