• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabrani viceguverneri Narodne banke Srbije

Skupština Srbije izabrala je danas Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješčića za viceguvernere Narodne banke Srbije (NBS).

Njihov izbor za viceguvernere NBS, koje je predložila guvernerka Jorgovanka Tabaković, podržalo je 134 poslanika, a tri su bila protiv.

Viceguverneri mr Ana Gligorijević i dr Diana Dragutinović i dosad su obavljale tu funkciju, a novi viceguverner Veselin Pješčić je bio savetnik guvernera.

Gligorijević je viceguverner NBS od 2004. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, na Institutu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu završila je specijalistički kurs "Tehnika finansijske analize i planiranja", a magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon završetka poslediplomskih studija iz oblasti ekonomije i menadžmenta, organizovanih u saradnji sa HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales), Pariz.

U Narodnoj banci Jugoslavije je od 1987. godine. Kao predstavnik NBS, učestvovala je u svim pregovorima vezanim za regulisanje članstva i finansijsku saradnju sa međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama - Evropskom unijom, STO, MMF, Grupacijom Svetske banke itd.

Dragutinović je bila ministar finansija Srbije od 2008. do marta 2011. a na tu fukciju je predložila Demokratska stranka. Prethodno je, od 1. septembra 2004. godine bila viceguverner NBS.

Magistrirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu, na kojem i sada predaje, kao docent. Bila je specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i ekonomije od 2001. do 2002. godine i specijalni savetnik u Međunarodnom monetarnom fondu (2002-2004).

Pješčić je do juna 2012. godine bio generalni direktor Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, a od juna savetnik guvernera NBS.

Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema Izmenama Zakona o NBS, usvojenom 4. avgusta ove godine, može da ima od dva do četiri viceguvernera.

Takođe je utvrđeno da viceguvernere bira Skupština Srbije na predlog guvernera, i to u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu.

Tim izmenama predviđeno je da rukovodstvo NBS - guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera.

Ubrzo nakon donošenja izmena prvo je tadašnji guverner Dejan Šoškić podneo ostavku ocenjujući da te izmene ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije, nakon čega je na njegovo mesto 6. avgusta izabrana Jorgovanka Tabaković.

Posle toga ostavku na mesto viceguvernera podneo je Bojan Marković, takođe nezadovoljan izmenama zakona.

Predstavljajući kandidate za viceguvernere u Skupštini Srbije, Tabaković je tada istakla da je sadašnji način izbora viceguvernera naprednije rešenje i da to nikako ne umanjuje nezavisnost i samostalnost centralne banke.

Iako je za mnoge način na koji je izmenjen zakon o NBS, kako je tada rekla, bio u najmanju ruku neobičan i poslužio da se neka druga nezadovoljstva izraze, tendencije u razvoju centralnih banaka od evropske preko Narodne banke Velike Britanije primenjuju se ili se njihova primena priprema u NBS.

"To znači da će deo koji se bavi nadzorom nad ukupnim finansijskim sistemom biti pod lupom javnosti i biti tako organizovan da njegov rad ne bude tajna i da se rezultatima u finansijskom sistemu, koji nisu uvek pozitivni, građani i javnost ne iznenađuju", navela je Tabaković.

Inače, sednica o izboru viceguvernera prvobitno je bila zakazana za 5. septembar, ali istog dana je i otkazana pošto su poslanici većine, koji su je tražili, povukli zahtev.

Iako su mediji spekulisali da je glavni razlog za odlaganje te sednice nesporazum naprednjaka i socijalista oko nekih kadrovskih rešenja, vladajuća koalicija je to negirala.

Pored Ane Gligorijević i Diane Dragutinović, koje su i do sada obavljale funkciju viceguvernerki, na tom mestu još uvek je i Mira Erić-Jović.

Nezadovoljni izmenama zakona, predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić su takođe podneli ostavke na svoje funkcije, 7. avgusta.

(Tanjug, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ruzmarinka

Jupiii...kad podele Jorgovankinu cetvrtinu,eto crkavice i za njih!

special image