• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijani žele Prokop i autoput Ruma-Šabac

Konzorcijum deset građevinskih i projektantskih italijanskih kompanija želi učešće u javno-privatnom partnerstvu za železničku stanicu u Beogradu i autoput, ali interesuje ih i energetika.

Kompanije okupljene su u Konzorcijumu Italija imaju investicioni fond koji na godišnjem nivou barata sa 300 miliona evra koje bi mogao da uloži u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić imao je juče u Beogradu sastanak sa delegacijom koju je predvodio predsednikom konzorcijuma Lino Imei.

To je bio drugi sastanak,m posle uvodnog pre mesec dana, i sada se govorilo o konkretnim predlozima o projektima koje bi želeli da realizuju, a oni se pre svega odnose na izgradnju centralne bogradske stanice Prokop i deonice autoputa Ruma - Šabac.

Konzorcijum u svom portfelju ima zabeležene vrhunske rezultate pre svega na planu izgradnje autoputeva, velikih tržnih centara, aerodromskih zgrada, objekata iz oblasti multimodalnog saobraćaja, železničke infrastrukture u mnogim zemljama poput Južne Amerike, Italije, Rusije, Hrvatske.

Do sada su realizovali izgradnju više od 50 tržnih centara, kao i najveći tržni centar u Rijeci a pokazali su se i u Srbiji, na izgradnji tržnog centra u Inđiji.

Potencijalni investitori su na osnovu prezentiranog Master plana Srbije dobili sve neophodne informacije o potencijalnim poslovima i zakonskim procedurama, pa je ministar Mrkonjić izrazio nadu da će obe strane vrlo brzo pronaći zajednički interes i angažovati italijansku i srpsku građevinsku operativu na novim projektima.

Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica i pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Mirjana Trifunović saopštili su da je Master planom Srbije za narednih 15 godina planirano da se u infrastrukturu investira 22 milijarde evra.

Jedan deo ovih sredstava predviđen je za izgradnju projektne dokumentacije, pet milijardi evra prema procenama stručnjaka potrebno je za obnovu železnice, a na izgradnju projektne dokumentacije moralo bi da se uloži 200.000 evra.

Oni su italijansku delegaciju podrobno informisali o sredstvima koje Srbija povlači iz kreditnih linija od svetskih i evropskih finansijskih institucija, kao i na osnovu aktuelnih kreditnih aranžmana sklopljenih sa kineskim, češkim, ruskim, ajzerbedžanskim i kuvajtskim finansijskim partnerima.

Italijanska delegacija pokazala je interesovanje da investira i u oblast energetike, a o potencijalnim poslovima o tome je razgovarala sa državnim sekretarom resornog ministarstva za energetiku Dušanom Mrakićem.

(Tanjug, foto: Tanjug/Nemanja Jovanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image