• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Prioritet brže do građevinske dozvole

Ministar finansija i privrede rekao da je jedan od prioriteta da se pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privreda.

Ministar Mlađan Dinkić je na okruglom stolu u Ekonomskom institutu u Beogradu rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola oko 280 dana što nas svrstava na dno svetske lestvice, ukazavši da je to neophodno promeniti.

Ministar je napomenuo da je izdavanja građevinskih dozvola najgore uređena oblast u našem ekonomskom sistemu, i podsetio da smo u izveštaju Svetske banke "Duing biznis" (Doing Business 2012) što se tiče toga na 175. mestu od ukupno 183 zemlje.

"Sve nas u Vladi trebalo bi da je sramota koliko je to gud i komplikovasn proces" kaže ministar Dinkić.



Kako je Dinkić objasnio, pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena za dobijanje dozvola, to je jednostavnije nego poreska reforma sistema naknada za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta.

Poresku reformu naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je, prema njegovim rečima, kompletno sprovesti tek naredne godine.

Dinkić je kazao da je potrebno da svi zainteresovani za tu oblast zajedno rade na toj reformi.

On je rekao da podržava ideju da se naknada za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta konvertuje u drugačije oporezivanje imovine pravnih lica.

"Smatram da treba ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali zato uvesti adekvatno oporezivanje imovine pravih lica", naglasio je Dinkić.

Dinkić je kazao da jedan od lokalnih prihoda koji bi mogao da bude promenjen, kada bude ukinuta naknada za korišćenje zemljišta, je i reforma paušalnog oporezivanja, jer osnovica nije dobra i preterano je niska za neke delatnosti, na primer advokatske.

Ministar je ukazao i da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koje ne odgovaraju stvarnim troškovima, što poskupljuje gradnju, pa su cene veće nego što bi trebalo da budu.

(Tanjug, foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

besan

Pa sta si cekao aman,12 godina si na vlasti,koga ti zezas vise tim pricama !

special image