• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić:Spremni na korekciju cene hleba

Cena "save" je sada ograničena na 44 dinara ali ne neprihvatljivo da se koriguje na 54 dinara kaže Ljajić.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je država spremna za izvesnu korekciju cene hleba "sava", koja je ograničena uredbom na 44 dinara po vekni, ali je istakao da nije spremna da udovolji zahtevu pekara koji traže povećanje na 54 dinara.

"Već tri dana pregovaramo sa pekarima koji i dalje insistiraju da se cena poveća na 54 dinara. Mi smatramo da nema razloga i osnova za to", rekao je Ljajić agenciji Beta i istakao da je taj zahtev u ovom trenutku "nerealan".

Ministar trgovine je kazao da razume da je došlo do povećanja cena pšenice i brašna i nekih inputa u proizvodnji, zbog čega je država spremna na ustupke, ali ne na traženo povećanje cena, ali nije naveo koja bi cena hleba "sava" bila prihvatljiva za državu.

"Mi ćemo do nedelje imati odluku i dogovor sa pekarima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nije poenta u tome da država nametne odluku koja će biti nepovoljna za proizvođače i koja bi mogla da dovede do otpuštanja radnika koji rade u pekarskoj industriji ili manje isporuke hleba trgovcima, "ali smo im ukazali da moraju da budu realni u svojim zahtevima".

"Spremni smo da prihvatimo sve što je u granicama ekonomskih mogućnosti. Potrebno je da se ima u vidu socijalni momenat, jer veliki broj ljudi živi ispod granice siromaštva, a taj hleb je njima namenjen", kazao je Ljajić.

Uredbe kojom je cena hleba "sava" od belog brašna tip 500 ograničena na 44 dinara ističe u nedelju, 30. septembra.


Ljajić je najavio da će naredne sedmice Ministarstvo intervenisati sa još 3.000 tona ulja.

"Mi ćemo već naredne sedmice intervenisati sa novih 3.000 tona ulja, uglavnom namenjenih manjim maloprodajnim objektima i manjim opštinama", rekao je Ljajić prilikom obilaska fabirke ulja "Viktorija oil" u Šidu.

On je izrazio nadu da će time tržište biti stabilizovano, da će se sprečiti dalji poremećaji i omogućiti redovnio snabdevanje uljem.

Ljajić je dodao, da što se tiče proizvodnje, ulja ima više nego dovoljno, ali ga u maloprodajnim objektima, u pojedinim delovima zemlje nema u dovoljnim količinama, a ulja iz robnih rezervi nema uopšte.

"Zato ćemo promeniti plan preraspodele", rekao je Ljajić i dodao da su u prvoj fazi ulje uglavnom povlačili veliki trgovinski lanci i distributeri.


Nedelju dana nakon što je počela isporuka iz Robnih rezervi, može se reći da u Srbiji vlada nestašica ulja po ceni od 142 dinara koje je u trgovine trebalo da dospe preko Robnih rezervi, dok se skupkje može naći na rafovima.

Većina maloprodaja u Kragujevcu, Valjevu, Novom Sadu, Beogradu ima ulja, ali po ceni od 178 do 200 dinara, piše “Blic.”

Goran Tasić, direktor Robnih rezervi, rekao je juče da je do sada trgovcima isporučeno oko 1,2 miliona litara ulja, što je petina predviđenih količina.

”Direkcija za Robne rezerve isporuči trgovinama dnevno do 280.000 litara ulja. Tehnički nije moguće da isporuka bude brža, jer se to ulje, koje se u trgovinama prodaje za 142, 56 dinara po litru, preuzima samo iz tri uljare”, rekao je za list Tasić.

On smatra da bi trgovci trebalo da ograniče količine koje pojedinac može da kupi, jer bi to omogučilo da veći broj građana kupi ulje iz rezervi.

Međutim, u trgovinskom lancu “Višnjica dućani” kažu za “Blic” da do sada nisu dobili nijedan litar ulja, ali ni kilogram šećera iz Robnih rezervi, pa će tek narednog ponedeljka znati termin kada mogu da pošalju kamione po robu.

”Problem je kod proizvođača koji nemaju spakovane količine ulja ni šečera. Oni dakle nemaju na zalihama količine kje je Vlada odobrila. Kažu da su ogromne količine poručene, pa oni ne mogu da stignu da ih spakuju I sukcesivno ih isporučuju”, rekli su za list u ovom trgovinskom lancu.

Iz DIS-a takođe poručuju da ne dobijaju dovoljno ulja iz Robnih rezervi I da se količine koje im stignu rasprodaju za sat vremena.

Proizvođači, međutim, tvrde da redovno isporučuju ugovorene količine.

“Kompanija “Viktorija oil” kao jedan od prerađivača, plasirala je tokom septembra za oko 30 odsto više ulja u odnosu na isti period prošle godine I svakodnevno isporučuje ulje pema ugovoru sa robnim rezervama”, rekli su “Blicu” u ovoj kompaniji.

U “Dijamantu” tvrde da su isporuke ulja pod ovom robnom markom na tržištu “više od uobičajenih”, ali da će u narednom periodu na tržište plasirati ulje u planiranim količinama jer su otkupili dovoljne količine uljarica.

(MONDO/Agencije, foto tanjug Nenad Milošević)





Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KO TO TAMO PEVA

Ma LAZU nam svi: nije ih briga za sirotinju, samo da tajkuni imaju profit! Poskupece ulje, secer, naravno i hleb, i jos mnogo toga...

Kizo

Ma ne zna se ko vise laze!? I po ko zna koji put neko stavlja debele pare u svoj dzep! A mi samo cutimo! Dokle bre vise???

special image