• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić se hvali s novih milijardu dolara duga

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Srbija uspela da se zaduži na svetskom tržištu milijardu dolara "po veoma povoljnim kamatama" izdavanjem nove serije evroobveznica.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je večeras u Beogradu da je Srbija danas uspela da proda evroobveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu dolara, čime je obezbeđeno finansiranje budžetskog deficita za ovu godinu.

Prinos (kamata koja se plaća kupcu po dospeću) na evroobveznice je 6,63 odsto godišnje, mnogo povoljnije od prodaje koju je organizovala prethodna vlada koja je prodala evroobveznice za milijardu dolara sa prinosom od 7,5 odsto, rekao je ministar Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.



Tokom današnjeg reotvaranja postojeće emisije euroobveznica koje dospevaju za naplatu 2021. godine, od 10 do 19 sati, tražnja je bila iznad četiri milijarde dolara ili više od četiri puta i među zainteresovanima je bilo oko 200 investitora, a najviše kupaca je bilo iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, rekao je Dinkić.

Vlada je tokom dana, kada je videla rast tražnje, odlučila da podigne ponudu evroobveznica sa 750 miliona dolara na milijardu, rekao je Dinkić.

Dinkić je, takođe, podsetio da bi do kraja 2012. Ruska federacija trebalo da odobri Srbiji milijardu dolara, čime će time biti završena finansijska konstrukcija za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Što se kamatnih stopa na evroobveznice tiče, koje se u Srbiji po drugi put predstavljaju "izuzetno povoljnim" i "istorijskim probojem", treba pogledati po regionu ako već ne u EU. Poređenja radi, Bugari čijoj privredi daleko da cvetaju ruže ali su član EU, u julu su se zadužili za 950 miliona evra sa kamatom od 4,25 odsto. Makedonija ima privredu u lošijem stanju od srpske a u aprilu su se zadužili po 6,83 odsto, kada i Hrvati po 6,3 odsto.

U Zapadnoj Evropi kamata na državno zaduživanje na međunarodnom tržišti je ispod 3 odsto, a Nemačka se zadužuje za po manje od 1,25 odsto - manje od stope inflacije, tako da investitori zapravo gube novac kupujući obveznice.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

Nesto malo komentara,garant pljuste psovke na sve strane :-| Dinkicu,zavio si nas u crno zanavek,ja licno sam uplasen opstim stanjem jer je crna beda u narodu.

sanja

Milijarda i plus kamate....

Sava

Pero prijatelju treba da znas sta pricas! Kada raspises obveznice od milijardu dolara to znaci da te obveznice kupuju strni ulagaci,a mi smo njima duzni da vratimo novac sa kamatom od 6.5 posto. Te obveznice kupuju oni koji ne prastaju!!!! Mi kada dajemo novac bankama na kamatu sada dobijamo oko 5% kamate na godisnjem nivou. Kada su pare u pitanju tu nema prastanja, i ako ti oproste moraces nesta za njih da uradis. Pero oprosteno ti je ako si mladji od 10 godina:))))

special image