• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Šta neće poskupeti?

Veći PDV doneo nam je nove cene brojnih proizvoda. Ako ste se ponadali da je na listu stvari koje će poskupeti stavljena tačka, pogrešili ste. Najavljuju se nova poskupljenja...Na listi i hrana

Oktobar donosi još jednu seriju poskupljenja, a od danas će početi da se primenjujuju novi cenovnici uvećani i do 20 odsto za hranu, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftne derivate i gradski prevoz u Beogradu.

Mleko i mlečni proizvodi poskupljuju između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne prerađevine pet odsto, koliko će "skočiti" i cena šećera, a ulja između devet i 16 odsto, rekli su trgovci za Tanjug.

Kompanija Imlek od danas je povećala cene mleka i mlečnih proizvoda za 1,5 do dva dinara,
rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji.

Direktorka za korporativne poslove Denjub fuds grupe Svetlana Glumac izjavila je da su proizvodi Imleka poskupeli zbog povećane otkupne cene mleka.

Slatkiši i slane grickalice biće skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto za koliko će poskupeti i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto.

Cigarete će poskupeti za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

Pored hrane, oktobar će doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata.

U Beogradu će grejanje od danas biti skuplje za 18,5 procenata, a javni gradski prevoz za 20 odsto.



Predstavnici naftnih kompanija najavali su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržišu u Srbiji a procenjuje se da bi benzin mogao da poskupi do tri dinara po litru, a dizeli do devet.

Stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) od danas umesto dosadašnjih 18 odsto iznosi 20 odsto, ali će za osnovne životne namirnice ostati nepromenjena stopa PDV od osam odsto, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Od danas su povećane akcize na dizel gorivo, tečni naftni gas i na cigarete, ali i cene brojnim proizvodima.

Akcize na dizel gorivo povećane su sa sadašnjih 37 na 42 dinara po litru, a akcize na tečni naftni gas iznose 30 dinara po kilogramu.

Akcize na olovni benzin povećane su na 55 dinara po litru, dok akcize na bezolovni benzin ostaju nepromenjene i dalje će iznositi 49,6 dinara po litru.

Akcize na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila biće 42 dinara po litru.

Od danas će biti povećana i specifična akciza na cigarete i to sa 33 na 43 dinara po pakli, a plan je da ona od 1. jula 2013. bude povećana za još dva dinara.

Uvedene su promene i kad je reč o akcizama na kafu, pa je predviđeno da se plaćaju po kilogramu - 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

(agencije/MONDO, foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images)

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Filip

Amerikanci masovno obijaju benzinske pumpe jer im je cena goriva najveća u istoriji (čitaj: po našem kursu 78 dinara po litru benzina), a govorimo o zemlji koja ima bar 10 puta jači standard nego mi. Postavlja se logično pitanje šta bi onda da trebalo da rade ljudi u našoj zemlji???

Mrvica

E ljudi, zaboravili ste da je Madjarska blizu pa i BiH ! Lepo 2-3 porodice sednu u jedan auto pa u mesecnu kupovinu. Isplati se verujte . Sve je jeftinije a i bogme kvalitetnije a usto jos vam vrate pdv i milina.

the ONE

Svi na ulice!

special image