• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinuto 138 taksi

Od danas stupa na snagu paket mera kojima više od 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaćaju 138 parafiskalnih nameta.

To će im u uslovima krize doneti uštedu do 200.000 dinara godišnje, saopštilo je Ministarsvo finansija i privrede.

Preduzetnici više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od opštine, delatnosti i zone poslovanja, do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame, koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara, na godišnjem nivou.

Među ukinutim nametima su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi).

Ukida se šumarina koju su do sada morala da plaćaju sva preduzeća na ukupan prihod koji ostvare, nezavisno od toga da li njihova delatnost ima ikakve veze sa zaštitom šuma.

Da bi se omogućila jeftinija i jednostavnija registracija automobila, i drugih motornih vozila, ukinute su nepotrebne takse. Svim građanima koji registruju svoj automobil, ova mera doneće uštedu i do 4.000 dinara.

Iz tarifnika su izbrisane i takse na držanje kućnih i egzotičnih životinja, kao i taksa za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

Do kraja godine, Vlada Srbije planira da usvoji i izmenu Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojom će se, između ostalog, trajno ukinuti plaćanje tzv. muzičkog dinara za zanatlije i obezbediti bolja kontrola u zaštiti autorskih prava.

Stupanjem na snagu ovog zakona, značajno se rasterećuju zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi blizu milion ljudi, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

(FoNet/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KO TO TAMO PEVA

BRAVO! Od 1. oktobra ukida se i taksa na maglu, kisu...:)

special image