• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljenja u Zrenjaninu i Subotici

U Zrenjaninu poskupeli grejanje i prevoz, a u Subotici prevoz, odnošenje smeća i parking. Subotičani dobijaju svoj "BusPlus" zvani "SuBus"

Gradsko veće Zrenjanina dalo je danas saglasnost Gradskoj toplani za povećanje cene daljinskog grejanja, kao i preduzeću "Net bus" za povećanje cene prevoza putnika u gradskom saobraćaju na teritoriji grada.

Cene daljinskog grejanja, utvrđene tom odlukom, veće su za 10,5 odsto za domaćinstva i iznosiće 82,85 dinara po kvadratnom metru, obrazovne ustanove će plaćati 20 odsto veće cene grejanja, dok će grejanje za poslovni prostor i vojne ustanove biti skuplje za 15 procenata.

Direktor Gradske toplane Aleksandar Starčević rekao je novinarima da je korekcija cena za proizvodnju i distribuciju toplotne energije posledica promene cene energenata, ali je dodao i da bi novom cenom trealo da se smanji gubitak preduzeća.

Preduzeće "Net bus" povećaće cena prevoza u gradskom saobraćaju sa 40 na 50 dinara, dok će mesečna karta zaposlenih sa 1.500 biti povećana na 1.900 dinara.

Mesečna đačka karta će umesto dosadašnjih 650 koštati 900 dinara, kao i cena mesečne penzionerske karte.

Zahtev za veće cene obrazlažen je povećanjem cena goriva, maziva i rezervnih delova, a kako je navedeno, od poslednje korekcije cena koja je bila novembra 2008. godine, gorivo je poskupelo za 65 odsto.

Nove cene se primenjuju od 1. oktobra.

I subotičko gradsko veće dalo je saglasnost na povećanje cene usluga gradskog prevoza, ali i odvoženja smeća i parkiranja.

Usluge Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Čistoća i zelenilo" poskupeće 3,5 odsto, tako će odnošenje smeća, u zavisnosti od kategorije, koštati od 4,11 do 82,11 dinara po kubiku mesečno.

Za JKP "Parking" takođe je dozvoljeno povećanje cena, tako da će od sada dnevna karta, koja se izdaje u slučaju da kontrolor proverom utvrdi da parkiranje nije plaćeno, koštati 899 dinara.

Vozači će, ukoliko im "pauk" odnese vozilo, plaćati 5.000 dinara za njegovu intervenciju, odnosno 2.500 dinara ukoliko je "pauk" započeo odnošenje auta.

Parkiranje je poskupelo od 1,02 do 14,10 dinara, u zavisnosti u kojoj se od četiri zone u Subotici vozilo nalazi.

Promeni cenovnika prethodila je promena zona u pojedinim ulicama i vraćanje naplatne rampe na najveći parking u centru grada, kod Otvorenog univerziteta, gde se do sada parking plaćao slanjem SMS-a ili kupovinom parking karata u trafikama.

Poskupljenja gradskog saobraćaja, odnosno usluga JP "Suboticatrans", iz Gradske kuće je obrazloženo kao "završna faza i konačno odobrenje za uvođenje elektronskog sistema naplate", što znači da će i u Subotici zaživeti "SuBus", nešto slično beogradskom "Bus plusu", od 1. januara 2013.godine, navedeno je u saopštenju nakon sednice veća.

Karta za gradski saobraćaj u pretprodaji koštaće 54,60 dinara umesto dosadašnjih 60, što će biti i cena karte u prvoj zoni prigradskog saobraćaja, dok će karta kupljena u autobusu koštati 80 dinara.Ostale zone prigradskog saobraćaja imaće cenu povećanu za 3,5 odsto.

Cenovnik je dopunjen i sa cenom izrade Beskontaktne plastične smart karte, potrebne za "SuBus" sistem naplate, koja košta 400 dinara, sa rokom važenja od minimum tri godine.

(agencije/MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image