• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država nemoćna protiv poskupljenja

Rasim Ljajić tvrdi da je država ispucala sve mere protiv poskupljenja namirnica, ostali samo razgovori sa proizvođačima. Sindikat ostaje pri protestima, ako se ne smane cene ili povećaju plate.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je država iscrpela gotovo sav arsenal mera koje su joj na raspolaganju kada je reč o nestašicama i poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, a iz Saveza samostalnih sindikata Srbije su poručili da ne odustaju od najavljenog protesta.

Ljajić je, nakon sastanka sa predsednikom SSSS Ljubisavom Orbovićem, poručio da je davno prošlo vreme kada je država kontrolisala cene i da bi vraćanje na takav sistem značilo da Srbija staje u red onih zemalja koje ne nameravaju da idu ka EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Ne možemo nikakvom administrativnom odlukom da nateramo bilo koga da snizi cenu svojih proizvoda jer se to kosi sa principima slobodnog tržišta", ponovio je ministar.



Kako je istakao, jedina posledica toga što su neki od proizvođača uradili može da bude pad tražnje, a da država bescarinskim uvozom omogući automatsko smanjenje cene tih proizvoda.

Ljajić je najavio da će predstavnici ministarstva od petka razgovarati sa proizvođačima osnovnih životnih namirnica, ali i velikih trgovinskih lanaca.

Predsednik SSSS Orbović rekao je da sindikati ne odustaju od najavljenih protesta i da se samo razmatra datum njihovog početka, ako ne dođe do rešenja koje, kako je naveo, sindikati vide ili u vraćanju cena na pređašnji nivo ili u povećanju zarada.

Ljajić je gostujući sinoć na RTS-u rekao da ministarstva finansija i privrede, poljoprivrede i trgovine pripremaju zajedničku odluku o privremenom ukidanju carina na uvoz ulja, kao i šećera i mleka u prahu.

Ljajić je istakao da će država intervenisati tokom celog oktobra na tržištu ulja ukoliko to bude potrebno i dodao da ima dovoljno ulja i šećera u Robnim rezervama, te da država može da interveniše.

"Nema razloga da ljudi prave zalihe", naglasio je Ljajić, dodajući da će država intervenisati sa novih 3.000 tona ulja.

On je rekao da se danas lično uverio da u većim maloprodajnim objektima i trgovinskim lancima ima ulja u slobodnoj prodaji po ceni od 184 dinara po litru, dodajući da se ulje iz Robnih rezervi razgrabi čim stigne.

Ljajić je ukazao i da je situacija sa snabdevanjem tržišta šećerom zahvaljujući intervenciji države već bolja.

Vlada Srbije donela je 14. septembra odluku da se iz robnih rezervi interventno proda pet miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja i 5.000 tona šećera, kako bi se zaštitilo tržište i obezbedila normalna snabdevenost stanovništva ovim namirnicama.

Maloprodajna cena ulja iz rezervi iznosi 142,56 dinara za litar, a šećera do 95,05 dinara po kilogramu.

Ljajić je podvukao i da je država učinila i čini sve što može, a to je da interveniše iz Robnih rezervi, zabranila je izvoz soje, suncokreta i šećerne repe i omogućila bescarinski uvoz pšenice, kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe.

Postoji uredba koja je na snazi do Nove godine o ograničavanju trgovačkih marži za pet osnovnih životnih namirnica na 10 odsto, kao i o ogranicenju cene hleba tipa "sava" na maksimalnih 48,5 dinara, dodao je on.
"Ne možemo da učinimo ništa više u smislu administriranja, niti da država reguliše i određuje cene osnovnih životnih namirnica", naglasio je Ljajić.

On je rekao i da je činjenica da imamo slabu konkurenciju, malo trgovačkih lanaca, kao i da postoji pokušaj stvaranja kartela i kartelisanja od strane određenih proizvođača.

Komentarišući jučerašnji talas poskupljenja, Ljajić je kazao da su neki trgovci i proizvođači iskoristili povećanje PDV-a od dva odsto kao izgovor za neopravdano visoka poskupljenja, od kojih za mnoga nema realnog osnova, osim želje za većim profitom.

Šta građani misle o protestima zbog poskupljenja pročitajte u ANKETI.

(Tanjug/Foto: Tanjug Nenad Milošević)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Veki

Nemojte da spinujete ccak i vi, Ljajicu. Nije drzava nemocna protiv poskupljenja. Rigorozno kao drzava sankcionisite kartelske dogovore o cenama, sto rade sve vlasti na zapadu i ukidanjem monopolskih zloupotreba doprinesite da se uspostavi slobodno trziste. Onda ce doci drugi trgovinski lanci, pa ce biti konkurencije. Ako se to ne dogodi, jasno je da politicko-mafijasko-tajkunski kartel i dalje drzi u ropstvu sedam miliona gradjana Srbije. A dotle cemo, Ljajicu, mi gradjani bojkotovati kupovinu u marketima ne bismo li ih naterali ili u bankrot ili da spuste cene.

rasa

Ma daj... Upadnite u magacine "domaćih" fabrika, ako imaju višak - hitno oduzeti i oterati u robnu rezervu, plus novčana kazna i zatvor a ako nemaju onda pitanjima saznati zašto nema, gde je, da li su proizvodili a izvozili itd. Lako samo ako se hoće....

special image