• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobelovac poručuje: Dinar je precenjen

Američki ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, ocenio je danas u Beogradu da je srpski dinar još uvek precenjen i preporučio da država podrži kupovnu moć stanovništva.


"Srbija ima svoju valutu koja je dosta devalvirala. To generalno nije loše jer povećava konkurentnost zemlje", rekao je Krugman koji je održao predavanju u hotelu "Hajat".

On je ukazao da je Srbija u specifičnoj situaciji jer nije u Evropskoj uniji, ali se makroekonomskim kretanjima stanje u zemlji ne razlikuje od stanja u perifernim evropskim ekonomijama, poput Letonije.

Dodatna otežavajuća okolnost za podizanje konkurentnosti u Srbiji je, prema oceni Krugmana, što je skoro sav dug zemlje u evrima.

"Da nema tog duga mogli bi da devalvirate dinar i povećate konkurentnost", rekao je Krugman.

Podržavanje jakog dinara je, kako dodao, pokušaj da se odloži jačanje konkurentnosti, što je problem za zemlju koja ima veliki deficit.

On je naveo primer Islanda koji je uspedo da jačanjem nacionalne valute poveća konkurentnost i privuče investitore.

U vreme ekonomske krize, kako je predložio, država mora da podrži kupovnu moć stanovništa, jer je očigledno da mere štednje nisu dale rezultat u Grčkoj.

Krugaman je istakao da je samo letimično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra da je recept podsticanja kupovne primenjiv i u Srbiji.

Prema rečima Krugmana, dešavanja u ekonomijama evropskih zemalja uveliko zavise od odluka Evropske centralne banke i Nemačke.

Ministar finansija i ekonomije Srbije Mlađan Dinkić složio se sa nobelovcem da dinar ne treba precenjivati i da Srbija treba da zadrži fleksibilan devizni kurs.

"Već godinama govirim da Srbija ne treba da ima fiksni već fleksibilan devizni kurs, ali da dnevne oscilacije ne budu visoke i da centralna banka interveniše s vremena na vreme da spreči velika pomeranja kursa", rekao je Dinkić novinarima posle Krugmanovog predavanja u hotelu "Hajat".

Dinkić je kazao da su sve zemlje koje su precenjivale svoju valutu čak I uslovima budžetskog suficita gomilale javni dug i imale probleme u privrednim aktivnostima.

Centralna banka, kako je ukazao, treba da vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, vodi politiku flekibilnog deviznog kursa i da utiče na snižavanje kamatnih stopa.

"To je nešto što predlaže i Krugman, to se desilo i u SAD i zato su brže krenuli da izlaze iz krize", rekao je Dinkić.

Američki nobelovac održao je predavanje u Beogradu na poziv grupe srpskih biznismena.

Profesor Krugman je jedan od vodećih ekonomista današnjice, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomske nauke 2008, profesor Prinston univerziteta i kolumnista lista "Njujork tajms".

Predavanje u Beogradu je prvo u nizu koje će Krugman držati u regionu, a slede njegove posete Zagrebu i Ljubljani.

(agencije/MONDO, Foto: Tanjug,LeighBureau)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Evro pada a cene skaču. Ko je ovde lud?

ne da

Nemoj neko da pomisli da je ovaj došo ovde o svom trošku.Nije, njega plaća ovaj narod a došao je na Mlađin poziv da potrvrdi kako je on Mladja mlogo pametan i da je u pravu kad nas dere porezima a državu zadužuje.

koya

Moj je deda imao dve krave i dva hektara zemlje.Od toga je hranio tri sina i tri kćeri i svi su se ozenili udali i pošteno radili.Nikad se nisu obogatili niti bili u krizi.Za devizni kurs nikad nisu čuli a evro ni videli. Umesto da gledamo svoja posla kao moj deda mi vucaramo razne kvazi stručnjake po Srbiji.Tako nam i treba.

special image