• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trifunović: Cena struje će biti ekonomska

Dejan Trifunović tvrdi da se socijalna politika ne može voditi kroz cenu električne energije" i da će se "ići ka ekonomskoj ceni struje".

"Spremnost sistema, remonti koje su uradili, dozvola za eventualni uvoz struje koju je Vlada donela 20. septembra sve ide u prilog tome da će elektroenergetski sistem ove godine biti stabilan", rekao je pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine na panel diskusiji "Investicioni razvoj energetskog sektora Srbije".

Prema njegovim rečima, postoje tri ključna razloga ekstenzivnosti ulaganja u elektroenergetski sistem, a to su cena struje, ekonomska kriza i promena koncepta investiranja u energetici, kao i to što nismo shvatili značaj zelene enregije i obnovljivih izvora energije.

"Jedna od najspornijih stvari je cena električne energije. Socijalna politika se ne može voditi kroz cenu električne energije", rekao je on i dodao da će se "ići ka ekonomskoj ceni struje".

On je rekao da će do kraja godine biti doneta strategija razvoja energetskog sektora i dodao da je pripremljena lista od 50 prioritetnih projekata u energetici i zaštiti životne sredine, a da će glavni principi kojima će se Vlada Srbije i resorno ministarstvo voditi i dalje biti sigurnost snabdevanja, konkurentnost i održivost.

Trifunović je istakao značaj ulaganja "u obnovljive izvore energije gde leže značajni kapaciteti".

Sekretar Udrženja za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović rekao je da će, ako u Srbiji bude zima kao prošle godine, Elektroprivreda imati probleme.

"Potrošač gleda šta mu je najlakše i najrentabilnije.Grejaće se više na struju, a kada dođe hladan period i oni koji koriste neke druge energente preći će na električnu energiju", rekao je Petrović i dodao da se Elektroprivreda za to dobro priprema i da će biti spremna da odgovori na potrebe potrošača.

On je rekao i da su prethodnih godina u Srbiji više poštovani strani investitori i izvođači i da nije dovoljno stvaran ambijent za domaću privredu i potencijale koji su izuteni i koji postoje, kao i da su oni obično bili podizvođači, a ne nosioci projekta.

Predsednik Continental Wind Partners USA Mark Krendal rekao je da je mit da Srbiji nije potrebna energija iz obnovljivih izvora, jer je ima dovoljno i naveo da je, na primer, prošle godine Srbija uvezla 1800 gigavat sati struje što je mnogo.

On je rekao da je cena po kojoj je kupljena struja bila tajna, ali da je, kako on procenjuje, za tu količinu dato 180 miliona evra.

Krendal je rekao i da je Vlada Srbije 2011.godine usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je dobar, ali nisu usvojena podzakonska akta koja su neophodna da bi
Zakon mogao da se primenjuje.

On je dodao da nema zakona u Srbiji koji bi omogućio da se finansira projekat izgradnje vetroparkova.

Generalni direktor Energoprojekt Holdinga Vladimir Milovanović rekao je da Srbija mora da ulaže u energetski sektor da bi industrijski razvoj mogao da bude održiv.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se kroz investicije obezbedi zamajac za razvoj i izlazak Srbije iz krize.

"Ukoliko se energetika stavi u kontekst izlaska Srbije iz krize i ukoliko se u tom kontekstu omogući da srpski resursi imaju adekvatnu ulogu u realizaciji svih projekata, mislim da će svaka investicija u energetici, a uvek je reč o značajnim investicijama, imati reperkusiju na poboljšanje životnog standarda svakog građanina Srbije", rekao je Milovanović.

Ako izostane angažovanje srpske privrede profit će imati strane firme koje u Srbiji rade, rekao je on.

(Fonet Foto Fonet Zoran Mrđa)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbin

Ovde samo pričaju o ekonomskim cenama struje, a niko ne kaže da li su ekonomske zarade građana koji torše tu struju? Hoćete cene struje kao u EU? Može ali kad budu zarade građana ove zemlje kao u EU.

Srdan

Skoro sam cuo da jedini u Evropi nemamo vetrenjace kao oblik pravljenje energije, je l to tacno? Ako jeste, izgleda da se opet pravimo najpametniji, naravno nemojmo ni da sumnjamo, to je uvek na nasu stetu...

Sramota

To se zove: sprema razanj, a zec u sumi. Dok ovde apsolutno ni jedan izvor obnovljive energije nije u upotrebi na iole znacajnijem nivou (a u svetu se svi u energetici prebacuju na ove izvore), oni iz drzavnih ministarstva vec pricaju kako ni ne treba podrzati ovu vrstu energije jer ce ionako ici za izvoz...Sram vas bilo!

special image