• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina odmiče, a devizne rezerve sve tanje

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra 9,83 milijarde evra, što je oko 80 miliona evra manje nego mesec dana ranije, objavila je danas NBS.

Te devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 389 odsto, kratkoročnog duga od 2.738 odsto i pokrivenost oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni prilivi u septembru bili su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 46,6 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem tržištu u iznosu od 39,7 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 18,2 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi od 113,8 miliona evra bio je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na kraju septembra iznosile su 5,48 milijardi evra.

U septembru je promet na međubankarskom deviznom iznosio 1,22 milijarde evra i manji je za 385 miliona evra nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 12,6 milijardi evra.

Dinar je u septembru nominalno ojačao u odnosu na evro za tri odsto, a NBS u tom periodu nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

(Beta, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zika

Ako se ovako nastavi rezerve će biti još manje . DEvizna štednja čini najveći deo rezervi . A šta država radi da ih poveća ? Sve mere će dovesti do smanjenja štednje . Povećan je porez na kamate ,jačanjem dinara obezvređuju se štedni ulozi , a cene su puštene bez kontrole . Pa su cene izražene u evrima čak i veće ! Zbog ovakvih događanja i doznake od naše dijaspore biće još manje.

special image