• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetu preti hiperinflacija

Švajcarski ekspert Egon fon Grejerc ocenio je da je trenutno globalni prosperitet zasnovan na zaduživanju i da će politika obaranja vrednosti nacionalnih moneta dovesti do hiper inflacije.

Ovaj ekspert za investicije u zlato i osnivač kompanije Materhorn Aset Menadžment je u interviju za "King Vrld Njuz" podsetio da je svetski dug u proteklih deset godina porastao sa 80.000 na 200.000 milijardi i da je trenutno na snazi iluzorna politika zaduživanja tobož u ime opšteg prosperiteta.

"Američki deficit će rasti, bez obzira na to ko bude izabran za predsednika, Federalne rezerve SAD će nastavati da štampaju novac, kao i ostale centralne banke širom sveta", predviđa švajcarski ekonomista.

"Centralne banke štampaju papire bez vrednosti, nazivajći to novcem, kojim potom kupuju druge papire bez pokrića takozvane "aktive", dodaje Grejerc.

Takva monetarna politika mogla bi se okončati potpunom katastrofom, posle obaranja vrednosti moneta, sledi hiperinflacija, smatra švajcarski analitičar, koji kao primer za to navodi Iran.

U Iranu je nacionalno valuta za godinu dana izgubila 70 odsto vrednosti u odnosu na dolar, trenutna mesečna stopa inflacija dostiže oko 50 odsto, rekao je Grejerc dodajući da je "apsolutno siguran da će se tako nešto dogoditi i Zapadu".

Švajcarski analitičar ocenjuje da bi u slučaju takvog scenarija najbolje bilo ulaganje u zlato kako bi se zaštila kupovna moć.

"Moj savet je ulaganje u zlato koje treba čuvatati van bankarskih sistema", zaključio je Grejerc.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nwo

Dobro barem smo ih u necemu prevazisli mi smo to imali pre 20 godina.Kako se bumerang vraca kad tad ce i njima doci sve to mozda jos i gore Za zaduzivanje je taj covo u pravu svaka drzava na svetu je duzna ko zna koliko milijardi evra "NEKOME" pa taj "NEKO" kontrolise sve na svetu pa cak i drzave pa kada neka nema da plati stavljaju je u bankrot kao i sa firmama sto se radi.A kada se to dogodi ta drzava ne vredi vise ni pare niti imaju koristi od nje tako je prosla GRCA SPANIJA PORTUGAL IRSKA dodajuci nove dugove u rupu bez dna

deda Lale

Zna se kako se izlazi iz velike ekonomske krize.Napakujes naoruzanje,izaberes zrtvu i eto treceg rata za koju godinu.

special image